Dragoș Galbur: “Unirea cu România – subiect interzis în Parlamentul Republicii Moldova“

Adrian Sirbu

 

Pe 5 februarie 2024, Partidul Național Moldovenesc (PNM) a adresat o cerere formală către Parlament și speakerul Igor Grosu, privind rezervarea sălii „Europa” a instituției, pentru data de 27 martie, timp de 3 ore, anunță președintele formațiunii, Dragoș Galbur. Potrivit lui, scopul acestei solicitări era organizarea unei mese de discuții, având ca temă importanța istorică a zilei respective: Unirea Basarabiei cu România din 27 martie, 1918, precum și perspectivele reunificării în prezent.

Pe 23 februarie, Parlamentul ne-a răspuns oficial, refuzând solicitarea, argumentând că sala mică de ședințe este destinată exclusiv ședințelor organelor de lucru ale Parlamentului și evenimentelor protocolare. Refuzul Parlamentului este cu atât mai surprinzător, cu cât în ultimii ani, în aceeași sală au loc diverse evenimente organizate de către organizații neguvernamentale și societatea civilă. Acest refuz de a furniza o platformă de discuții privind Unirea cu România denotă atitudinea reală a conducerii Republicii Moldova față de acest deziderat”, a scris Dragoș Galbur pe Telegram.

Liderul PNM spune că de multe ori, cetățenii îl îndeamnă să sprijine actuala guvernare.

Cu toate acestea, imposibilitatea realizării acestui lucru este susținută anume de către partidul de guvernare, care în mod umilitor și ostentativ încearcă să împiedice exprimarea opiniilor partidelor de bună credință, cum este PNM”, a conchis acesta.