Duminică vor avea loc alegeri repetate la Bubuieci. MAN înseamnă alegătorii să boicoteze scrutinul

Adrian Sirbu

În comuna Bubuieci din municipiul Chișinău duminică, 11 februarie,va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului localității. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, votarea se consideră valabilă indiferent de numărul alegătorilor care participă la scrutin.

În buletinul de vot sunt înscriși șase concurenți electorali. În localitate sunt deschise 4 secții de votare, iar la urnele de vot sunt așteptați 7 957 de alegători. Pentru aceștia au fost tipărite 7 957 buletine de vot – 7 298 în limba română și 659 în limba rusă.

După turul II al alegerilor locale din toamna anului trecut, în comuna Bubuieci a învins cu 50,75% candidatul MAN, Leonid Umaneț. Votarea repetată a fost dispusă de CEC ca urmare a deciziei Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2023, menținută prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 22 decembrie 2023, prin care s-a stabilit caracterul ilegal al actului administrativ de înregistrare a domnului Leonid Umaneț în cursa electorală.

MAN a calificat decizia ca fiind un „dezmăț” și condamnă ferm decizia Comisiei Electorale Centrale de a organiza votarea repetată pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, în absența candidatului formațiunii, Leonid Umaneț.

Prin votul ilegal al celor șase membri desemnați de Partidul Acțiune și Solidaritate, CEC a invalidat rezultatele alegerilor din noiembrie 2023. Această decizie arbitrară a anulat victoria clară a candidatului nostru, Leonid Umaneț, care l-a devansat în turul doi pe candidatul PAS. Decizia de a organiza votarea repetată nu doar că încalcă procedurile legale, dar și ignoră contestațiile care sunt în curs de examinare în instanțele de judecată referitoare la anularea rezultatelor scrutinului din noiembrie. Să nu uităm că și la Curtea Constituțională a fost ridicată o excepție de neconstituționalitate”, se arată într-un comunicat al Mișcării Alternativa Națională.

Potrivit formațiunii, în cazul unei soluții legale favorabile în instanță, solicităm organizarea unor noi alegeri, transparente și echitabile, la care să participe toți candidații eligibili, inclusiv reprezentantul MAN.