
După judecători, și procurorii cer salarii mai mari: ”Creșterea salarială de doar 5% este sub rata inflației”
După ce judecătorii au salutat o majorare salarială de circa 20%, procurorii din Republica Moldova ies și ei la rampă, semnalând un tratament inechitabil în ceea ce privește politica de salarizare aplicată în justiție. Consiliul Superior al Procurorilor și Procuratura Generală au emis o opinie comună în care cer ajustarea reală și echitabilă a salariilor procurorilor, în concordanță cu statutul lor constituțional și în raport cu evoluția inflației.
Amendamentul propus de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca, prevede o creștere a valorii de referință pentru salariile procurorilor de la 2.850 la 3.000 de lei (+5%), începând cu 1 iulie 2025. Totuși, reprezentanții procurorilor consideră această creștere insuficientă, fiind sub rata medie anuală a inflației din 2024, estimată la aproximativ 7%.
Mai mult, aceștia atrag atenția că salariile procurorilor cresc într-un ritm mult mai lent decât cele ale judecătorilor. Spre exemplu, pentru aceeași experiență profesională (sub 6 ani), un judecător ar urma să aibă un salariu cu aproape 8.000 de lei mai mare decât un procuror. Dacă judecătorii vor beneficia de o majorare de aproximativ 5.000 de lei (de la ~24.780 lei la ~29.736 lei), procurorii cu vechime similară vor primi doar o creștere de circa 1.100 de lei (de la ~20.776 lei la ~21.870 lei).
„Diferențele salariale semnificative nu au o justificare obiectivă, având în vedere că atât procurorii, cât și judecătorii dețin un statut constituțional, exercită responsabilități similare și se supun acelorași restricții de ordin legal și etic”, se arată în opinia comună emisă de Consiliul Superior al Procurorilor și Procuratura Generală.
În timp ce Consiliul Superior al Magistraturii a salutat majorarea substanțială a salariilor judecătorilor, procurorii avertizează că lipsa unui tratament echitabil riscă să genereze discriminare în interiorul autorității judecătorești și să afecteze motivația profesională.
Reprezentanții procurorilor cer o ajustare proporțională cu nivelul acordat altor demnitari din sistemul de justiție și cu cerințele constituționale privind autonomia și independența funcțională a acestei categorii profesionale.