Elevii din regiunea transnistreană vor învăța istoria din manualele Kremlinului

Adrian Sirbu

Regimul de la Moscova a transmis în regiunea transnistreană 2 500 de manuale de istorie în care evenimentele din istoria modernă a Federației Ruse, inclusiv agresiunea militară asupra Ucrainei și anexarea Crimeei, sunt interpretate în stilul propagandei ruse. În cadrul unui briefing de presă din 27 octombrie, Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a calificat acțiunea drept „un gest neprietenesc al Rusiei în raport cu cetățenii Moldovei”, scrie Newsmaker.md.

Pe 20 octombrie, reprezentanța agenției guvermamentale Rossotrudnicestvo în Moldova „Casa Rusă” a anunțat că „a donat” 2 500 manuale elevilor din regiunea transnistreană.

Potrivit adnotației, manualul „Istoria Patriei” pentru clasa a 9-a reflectă istoria statului rus din 1917 până în prezent.

Partea ce trezește cel mai mult interesul este secțiunea „Rusia modernă”, adăugată în ediția din 2023, care descrie evenimentele din ultimul deceniu până în prezent. În acest compartiment al manualului, evenimentele care au avut loc în ultmii 10 ani în Rusia sunt interpretate în stilul propagandei ruse. Printre altele, în manual, invazia rusă din Ucraina este numită „operațiune de salvare”, iar anexarea peninsulei ucrainene Crimeea – „reintegrare teritorială”.

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a comentat subiectul.

Voi reitera mesajul vicepremierului responsabil de integrarea europeană. Este un gest neprietenos din partea Federației Ruse, unul dintre multiplele gesturi neprietenoase întreprinse în raport cu Republica Moldova în ultima perioada. Și crede că aici va exista o reacție din partea Ministerului Evident că condamnăm acest efort adițional de a promova niște narative false in rm, contrare intereselor noastre naționale și contrare adevărului”, a declarat oficialul.

Întrebat cum duce cont Ministerul Educației din ce manuale învață elevii din regiunea transnistreană, Dan Perciun a spus: „În condițiile actuale, capacitatea ministerului de a reglementa și a ne asigura că aceleași manualele care sunt  utilizate pe celălalt mal al Republicii Moldova sunt utilizate și în regiune transnistreană este minimă. Presupun că aceste manuale au fost inclusiv transmise prin poștă diplomaică”.