colaj foto:libertv

Eugen Carpov: „Moscova a sprijinit mereu mişcările separatiste, regiunea transnistreană fiind un model”

Vasile Cojocari

Președintele Igor Dodon s-a întâlnit, în premieră, la Bender, cu noul lider tiraspolean Vadim Krasnoselskii și l-a felicitat pentru victoria în alegerile transnistrene din 11 decembrie, nerecunoscute internațional.
În cadrul intrevederii, Igor Dodon, care recunoaște legitimitatea existenței Republicii Nistrene Moldovenești, s-a umilit în fața lui Vadim Krasnoselskii, liderul separatiștilor, urcat recent în fotoliul de președinte al Transnistriei în urma unor alegeri nerecunoscute și anticonstituționale. Dodon n-a avut curajul să pună în discuție teme precum ar fi evacuarea armatei a 14-a, care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, Dodon, ca să nu-l incomodeze pe Krasnoselskii, n-a pomenit despre soluționarea problemei transnistrene prin ridicarea „hotarului” nedrept și anularea autonomiei primite forțat cu arma.
„Din punctul de vedere cum a fost organizată şi mediatizată această vizită, eu aş avea mai multe semne de întrebare, decât opinii referitoare la perspectivele unui asemenea dialog. Faptul în sine că s-a întâlnit domnul Dodon cu reprezentanţii din regiunea transnistreană este unul normal. Important este ce se discută, în ce formă se discută, ce angajamente se acceptă în baza acestor discuţii. Şi eu tare mă tem ca domnul Dodon să nu o înceapă, aşa cum a fost pe perioada domnului Voronin, când dânsul a devenit preşedinte şi a încercat să rezolve problema transnistreană în două luni, mergând pe compromisuri, pe care după aceea le-a regretat foarte mult, semnând documente care după aceea au fost denunţate de partea moldovenească şi tot aşa. Referitor la întâlnirea domnului Dodon cu Krasnoselski, în primul rând, trebuie să vedem care este formatul discuţiilor, pentru că cu toţii ne dăm seama că domnul Dodon nu are nici instrumente pentru discuţii şi negocieri, nu are o echipă, nu are competenţe”,  a afirmat Eugen Carpov pentru Europa Liberă.

Din spusele fostului vicepremier pentru reintegrare, este limpede că modesta experiență politică a lui Igor Dodon nu-i va permite să „dezghețe” acest conflict. Mai mult, nici nu ține de competența președintelui asumarea unui dialog fierbinte precum este regiunea separatistă din stânga Nistrului.
Potrivit lui Carpov, problema nu se va rezolva atâta timp cât aceasta favorizează politica expansionistă și subversivă a Rusiei.
 „Eu nu sunt sigur că discuţiile lui Dodon cu Moscova neapărat ajută negociatorii moldoveni în dialogul cu regiunea transnistreană. Pentru că noi ştim că Moscova în permanenţă a sprijinit mişcările separatiste, regiunea transnistreană fiind un model de aplicare de către Federaţia Rusă şi pentru conflictele care au loc astăzi în Ucraina. Deci, dialogul cu Rusia trebuie să fie purtat cu foarte multă atenţie, pe bază egală, promovând interesul, în primul rând, al Republicii Moldova, dar nu acceptând propunerile care vin din Federaţia Rusă şi care vizează, în mare parte, interesele ruseşti în această regiune”, a declarat Carpov.
Interviul integral îl puteți citi aici