Europarlamentar: Cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul acestui an

Redacția Liber TV

Deputații europeni vor vota joi o rezoluție care face bilanțul drumului Moldovei către Uniunea Europeană. În același timp, europarlamentarul Siegfried Mureșan a cerut începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la spațiul european până la finele acestui an.

„Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a suferit daune colaterale politice și economice grave din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, cu inflație în creștere, costurile alimentelor și prețurile la energie, proteste de stradă la Chișinău, întreruperi de curent și campanii de dezinformare. Au existat, de asemenea, avertismente cu privire la o lovitură de stat organizată de Rusia împotriva conducerii pro-europene a țării, pe lângă consecințele continue ale conflictului înghețat de decenii cu separatiștii susținuți de ruși din Transnistria”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Înainte de votul asupra rezoluției, europarlamentarii au dezbătut marți ultimele evoluții din Republica Moldova. Eurodeputatul român, Siegfried Mureșan a solicitat de la tribuna centrală a Parlamentului European a solicitat ca Uniunea Europeană să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova la blocul comunitar.

„Vedem cum reforme care în Republica Moldova au întârziat ani de zile sunt în sfârșit acum implementate cu viteză. Vedem cum corupția este combătută, justiția este întărită, statul de drept este întărit în Republica Moldova. Vedem cum reforme economice sunt, de asemenea, implementate, astfel încât Moldova să câștige încrederea investitorilor, să creeze locuri de muncă stabile, bine plătite, investitorii să poată merge în Republica Moldova. 1:00 MUSCA 1:38 – Și, de aceea, prin această rezoluție, noi, Parlamentul European, vom spune foarte clar: cerem începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul acestui an”, a declarat Mureșan.

La sfârșitul lunii octombrie, Comisia Europeană urmează să evalueze raportul privind îndeplinirea de către Republica Moldova a celor nouă pași necesari pentru deschiderea negocierilor. Decizia finală va fi luată de Consiliul European în luna decembrie.