Evghenia Guţul spune, la revenirea din Rusia, că vrea să se întâlnească cu Ilan Şor şi să facă front comun cu socialiştii lui Dodon şi comuniştii lui Voronin

Adrian Sirbu

Evghenia Guţul, başcanul regiunii autonome moldovene Găgăuzia, singurul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de la invazia rusă din Ucraina, a anunţat miercuri că a cerut Moscovei ca Gazprom să livreze gaz direct în Găgăuzia, la un preţ special. În plus, ea a făcut apel la Kremlin să deschidă conturi speciale, în care, de la distanţă, să fie viraţi bani pentru „creşterile salariale” ale găgăuzilor.

Guvernatoarea susţine că Vladimir Putin şi-a exprimat sprijinul „deplin” pentru Găgăuzia şi poporul Moldovei.

Evghenia Guţul a făcut miercuri bilanţul vizitei sale de opt zile în Federaţia Rusă, scrie NewsMaker. Ea a catalogat întrevederile pe care le-a avut cu oficiali de la Moscova, inclusiv cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, drept productive. În cadrul discuţiilor, spune Guţul, au fost abordate, prioritar, trei subiecte: gaz mai ieftin pentru regiune, bani pentru găgăuzi din conturi speciale, deschise în Rusia, precum şi posibilele exporturi din Găgăuzia în Federaţia Rusă.

Anterior, tranzacţia cu gaze dintre Găgăuzia şi partea turcă a fost oprită de autorităţile moldoveneşti. Am apelat la Rusia cu o cerere de a primi gaze la un tarif special, direct de la Gazprom”, a anunţat Evghenia Guţul. „Există sprijin deplin din partea Federaţiei Ruse”, a menţionat Guţul, care a recunoscut că trebuie puse la punct „detaliile legale”.

Evghenia Guţul a întreprins o vizită oficială în Federaţia Rusă, în perioada 1-8 martie. Ea s-a întâlnit inclusiv cu preşedintele rus Vladimir Putin, fiind primul oficial din R. Moldova care s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin după invadarea Ucrainei. În discuţii, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin de autorităţile de la Chişinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziţiei sale civice”.

Revenită din Rusia, başcanul Evghenia Guţul a anunţat că intenţionează să se întâlnească cu liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, fost preşedinte al Moldovei, şi cu secretarul executiv al Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, şi el fost preşedinte al Moldovei. Guţul mai vrea să se întâlnească şi cu liderii partidului Renaştere.

Guţul a spus că vrea să discute cu toţi aceşti lideri despre „cooperarea comună”.

Noi suntem interesaţi să fie cât mai mulţi găgăuzi, de-ai noştri, în Parlament şi în Guvernul Republicii Moldova. Găgăuzia a meritat reprezentanţi demni, şi cel mai important, reprezentarea noastră legală în Guvern. Başcanul în Guvern nu este capriciul cuiva”, a menţionat Guţul.

Pe 5 martie, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandru Musteaţa, a declarat că SIS a intrat în posesia mai multor date care arată că Federaţia Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană prin implicarea în procesele electorale din 2024 şi 2025. În aceste acţiuni, Rusia va implica trei categorii de actori: actorii politici deschis declaraţi pro-Federaţia Rusă, actori politici declaraţi pro-statali şi actori politici conectaţi la grupurile de criminalitate organizată.

Musteaţa a avertizat că Moscova planifică generarea mai multor crize, inclusiv în regiunea găgăuză sau în Transnistria, amplificarea tendinţelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federaţia Rusă fiind gruparea lui Ilan Şor, dar şi organizarea unor proteste la Chişinău.