Ex-ministru al Agriculturii: protestele sunt un strigăt de disperare la indiferența autorităților

Adrian Sirbu

Protestele și blocarea punctului de trecere a frontierei Leușeni-Albița reprezintă un strigăt de disperare al agricultorilor la indiferența și inacțiunile guvernanților. O spune ex-ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc. În același context, primarul de Leova, Alexandru Bujorean, spune că guvernarea ar trebui să iasă la un dialog constructiv și să caute soluții pentru problemele fermierilor. De cealaltă parte, deputatul PAS, Oazu Nantoi, se întreabă dacă persoanele care blochează traversarea frontierei sunt reprezentative pentru agricultura din Republica Moldova, notează IPN.

Primarul de Leova, Alexandru Bujorean, spune că modul în care a ales guvernarea să comunice cu agricultorii protestatari este intolerabil. Potrivit edilului de Leova, guvernanții ar trebui să iasă din birouri și să meargă în fața protestatarilor pentru a le asculta revendicările.

„Problema este în modul în care se comunică cu acești oameni. Dacă unii oficiali ar vorbi cu 2-3 trepte mai jos și nu ar vorbi din conferință de presă, dar i-ar asculta pe agricultori, ar înțelege esența problemei. Ce înseamnă când un ministrul al Agriculturii, la un an de zile, de când Guvernul României a adoptat două ordonanțe de urgență privind alocarea motorinei, iese în conferință și spune că Republica Moldova nu are două canistre? Modul în care se răspunde nu este cel mai potrivit. Guvernarea răspunde doar la întrebările la care îi este comod să răspundă. De ce nu se reacționează la ceea ce spun agricultorii de ani de zile despre rechinii mari din agricultură, despre Trans-Oil?”, a spus co-președintele Ligii Orașelor și Comunelor, Alexandru Bujorean, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Ex-ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc, spune că guvernanții manipulează cu cifrele, iar suma de 6 miliarde de lei, anunțată de premierul Dorin Recean, pentru subvenționarea agriculturii în perioada 2020-2023, ar fi falsă.

„E un strigăt de disperare la mai multe inacțiuni și indiferență manifestată din partea autorităților. Prim-ministrul a anunțat că din 2022 până în prezent au fost debursate 6 miliarde de lei. Mulți le reproșau agricultorilor că au primit 6 miliarde de lei, ceea ce este absolut eronat. Eu am examinat legile bugetului de stat pentru ultimii ani și e vorba de suma de 4 miliarde de lei, e o sumă impunătoare, dar nu sunt 6 miliarde. Revendicările lor sunt stingerea datoriilor la subvențiile de anul trecut, lucru absolut necesar, reeșalonarea dobânzilor, a penalităților, și identificarea unor fonduri în vederea acoperirii parțiale a pierderilor pe care le-au suportat agricultorii”, a spus vicepreședintele Partidului Social Democrat European, Nicolae Ciubuc.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Oazu Nantoi, califică drept o provocare politică solicitarea fermierilor de a discuta cu conducerea țării la Leușeni.

În ce măsură oamenii care au blocat vama sunt reprezentativi pentru agricultura moldovenească? Când cineva revendică faptul ca președintele și premierul să vină acolo, fie e dovadă de o agramație absolută civică, fie este o provocare politică. Deoarece problemele de ordin social-economic le rezolvă Guvernul, care vine cu propuneri de modificare a bugetului în Parlament. Dacă toți ne adunăm acolo, facem psihoterapie și bocim, asta nu rezolvă problema”, a spus deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Oazu Nantoi.

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari, a anunțat că astăzi, începând cu ora 9.30, punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița va fi din nou blocat. Potrivit lui Slusari „fermierii își cer scuze de la populație și agenții economici, dar în situația unei neglijări demonstrative din partea Guvernului și Parlamentului altă ieșire nu există”.