Ex-premierul Filat riscă 7 ani de închisoare într-un dosar de spălare de bani

Adrian Sirbu

Fostul premier Vlad Filat riscă de la 5 la 10 ani de închisoare într-un dosar de spălare de bani. Cauza penală a fost pornită în august 2015, în baza unei autosesizări, iar la sfârșitul săptămânii trecute au avut loc dezbateri judiciare în dosar, transmite IPN.

Procuratura Anticorupție precizează că Vlad Filat, în perioada anului 2013, deținând funcția de președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova, fiind persoană publică, cunoscând că prin intermediul lui Ion Rusu, cu care era în relații de afinitate, deține mijloace financiare dobândite prin acțiuni de corupție din BC ,,Banca de Economii” SA, în sumă totală de 12 847 902 lei, a convertit și a transferat mijloacele financiare, prin intermediul companiilor gestionate de către persoana interpusă Ion Rusu, pe contul companiei nerezidente „Greenberg Quinlan Rosner Research” LTD. Banii erau destinați pentru servicii de consultanță electorală a campaniei din 2013, prestate în beneficiul PLDM, se arată într-un comunicat de presă.

Cauza penală a fost expediată pentru examinare la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani în ianuarie 2019. Vladimir Filat pledează nevinovat.

În cadrul dezbaterilor judiciare care au avut loc pe 19 ianuarie 2024, acuzatorul de stat a solicitat aplicarea în privința inculpatului a pedepsei cu închisoarea pe un termen de 7 ani, cu ispășirea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. De asemenea, procurorii cer încasarea de la Vlad Filat și trecerea forțată și gratuită în contul statului contravaloarea banilor ce au constituit obiectul spălării banilor în sumă de aproximativ 13 milioane de lei.

Ședință a fost amânată pentru 27 februarie 2024, ora 16.15 pentru replici și ultimul cuvânt al inculpatului.

Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 și condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, prin sentința Judecătoriei Chișinău din 27 iunie 2016, rămasă definitivă prin hotărârea Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. Vlad Filat a ieșit din închisoare în decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante din penitenciar.