Favorizarea mediatică a Maiei Sandu și utilizarea resurselor administrative: câteva dintre neregulile semnalate de OSCE/ODIHR în procesul de monitorizare a alegerilor
Favorizarea mediatică a președintelui în exercițiu, Maia Sandu, oportunități inegale pentru candidați, utilizarea resurselor administrative – sunt câteva dintre neregulile semnalate de observatorii internaționali de la OSCE/ODIHR, care au lansat un raport preliminar asupra alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie 2024.
Potrivit raportului, alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie au fost bine administrate, iar concurenții și-au desfășurat campania liber într-un mediu caracterizat de îngrijorări privind interferența străină ilegală și eforturi active de dezinformare.
„Acest fapt a afectat integritatea procesului, iar suplimentar condițiile interne pentru desfășurarea campaniilor nu au asigurat condiții echitabile pentru candidați”, se arată în raport.
Totodată, raportul a mai scos în evidență utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campanie.
„Desfășurarea simultană a referendumului și alegerilor fără ajustarea reglementărilor campaniei electorale a contribuit la crearea de condiții inegale pentru candidații la funcția de președinte. Mai mult decât atât, din cauza absenței regulilor pentru autoritățile publice de a rămâne neutre și lipsei reglementărilor cu privire la implicarea lor legitimă, nu au existat măsuri de siguranță suficiente împotriva abuzului resurselor administrative în cadrul campaniei electorale”, se mai arată în raport.
OSCE a mai evidențiat favorizarea mediatică a președintelui în exercițiu, Maia Sandu, în special de radiodifuzorul public Moldova 1 și Radio Moldova.
„În programele de știri și editoriale monitorizate, cu excepția dezbaterilor, președinta în exercițiu a primit cel mai mare volum de acoperire per ansamblu în calitatea ei oficială și ca și candidată fără o distincție clară între acestea două, în timp ce domnul Năstase, domnul Țîcu, domnul Chicu și domnul Ulianovschi au primit cel mai puțin. 97Doamna Sandu a avut în mod semnificativ mai multă acoperire decât ceilalți concurenți în două din cele patru canale TV monitorizate, 32% la radiodifuzorul public Moldova1 și 26% la JurnalTV. La amândouă canalele, tonalitatea acoperirii a fost preponderent neutră, dar la M1 a fost de trei ori mai multă decât următorii candidați domnul Usatîi și domnul Stoianoglu (10% fiecare). La celelalte două canale, acoperirea în orele de vârf a fost acordată într-o manieră mai echilibrată, candidații primind între 6% și 13% de acoperire la ProTV și între 1% și 25% la TV8”, se arată în raport.
Mai mult, observatorii OSCE au semnalat faptul că radiodifuzorul public nu și-a menținut obligația legală de imparțialitate98, întrucât un volum mare din acoperirea știrilor a fost dedicat activităților guvernului și președintei, dar cu puțină examinare asupra evidenței activităților președintei sau analiză a deciziilor guvernului.
„În mod similar, 42% din știrile de la Radio Moldova și 30% din știrile de la Moldova1 au fost dedicate activității guvernului și 5% și respectiv 7% activității președintei. Drept rezultat, deși alegătorilor li s-au pus la dispoziție diverse informații despre candidați și referendum, preferința pro-UE a unor televiziuni private, ce vine în contradicție cu principiul imparțialității, precum și acoperirea extensivă a guvernului și activității președintei de către radiodifuzorul public, nu au asigurat condiții egale pentru toți concurenții electorali”, se mai arată în raport.
Raportul poate fi consultat aici 👈