Forțele ucrainene contrazic Chișinăul: o dronă rusească a survolat spațiul aerian al Republicii Moldova

Ala Găină

În timp ce Ministerul Apărării de la Chișinău dezminte informația că o nouă dronă ar fi survolat în seara zilei de luni spațiul aerian al Republicii Moldova, șefa serviciului de presă a Forțelor de apărare ucrainene a regiunii Sud, Natalia Gulmeniuk susține că drona lansată de ruși într-adevăr a survolat spațiul aerian al R. Moldova.

Mai exact, purtătoarea de cuvânt a precizat că una dintre drone, cu destinația Odesa, avea o manevră foarte complicată.

„Inamicul a lansat mai întâi drone de tip „Shahed”, pe care le-a trimis în două direcții diferite, în regiunea Kirovograd și regiunea Odesa. Astfel a încercat să disperseze concentrarea forțelor de apărare aeriană și să verifice pregătirea acesteia. Patru drone din regiunea Kirovograd au fost distruse. În același timp, inamicul a folosit aviația de pe teritoriul ocupat al regiunii Herson. Au fost lansate rachete X-59 spre regiunea Kirovograd, care au fost, de asemenea, distruse de forțele de apărare aeriană deasupra regiunii Dnepropetrovsk”, a spus Gumenyuk. În plus, ea a confirmat că o dronă rusească a traversat hotarul R. Moldova.

Ea a comentat, de asemenea, declarația autorităților de la Chișinău că nu au înregistrat obiecte străine în spațiul nostru aerian menționând că Chișinăul nu ar dispune „de suficiente informații în acest sens”.

„Traseul uneia dintre drone, inamicul în mod provocator l-a direcționat de-a lungul unei traiectorii care traversează secțiunea ucraineană-moldovenească a frontierei de stat din regiunea Odesa. Drona a zburat deasupra teritoriului statului vecin câteva zeci de kilometri și a intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei, unde în consecință a fost distrusă de Forțele de apărare aeriană ucrainene”, au precizat Forțele de apărare din sudul Ucrainei.

Între timp, deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate Lilian Carp, președinte al comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, a scris pe rețelele de socializare că „unii politicieni pro-ruși, deghizați în pro-europeni, înainte de a isteriza societatea, ar fi bine să se documenteze mai bine, apoi să-și exprime poziția”.

„Stimați cetățeni, în legătură cu informațiile apărute pe unele canale neoficiale, precum că o dronă lansată de Rusia a traversat spațiul Republicii Moldova, Ministrul apărării a venit cu o reacție oficială aseară. Informați-vă oficial și nu vă lăsați influențați nici de sursele fără identitate, nici de unii politicieni nedocumentați”, a comunicat parlamentarul.

Iar edilul capitalei Ion Ceban, liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), a scris pe rețelele de socializare că „ieri seara au fost aruncate tot felul de sperietori în spațiul public” și că ar fi „primit zeci de sunete de la cetățeni care întreabă ce sunt cu aceste zvonuri”. „Atât timp cât oamenii nu se simt în siguranță, nu poți să fii la conducerea țării și să taci. Poate azi se iese cu declarații oficiale pentru liniștea oamenilor? Oamenii au nevoie de siguranță”, a comunicat liderul MAN.