Fost ambasador: „În Republica Moldova s-a intensificat propaganda rusă de tipul „valului al nouălea””

Adrian Sirbu

În Moldova se observă toate semnele intensificării propagandei rusești, organizată de anumite companii de informare, precum „valul al nouălea”. Despre aceasta a declarat în comentariul său fostul ambasador al Moldovei în Lituania, liderul „Coaliției pentru unitate și prosperitate” Igor Klipii.

Potrivit lui, nu există nicio îndoială că în Moldova funcționează propaganda rusă. În același timp, a subliniat Klipii, întrebarea principală este cum să se lupte cu această propagandă rusă.

Întrebarea principală este cum să luptăm cu această propagandă rusă, deoarece cel mai eficient instrument de luptă împotriva propagandei este contra-propaganda. Primul lucru care trebuie clarificat este care sunt mesajele concrete ale propagandei rusești. Nu este posibil să le identificăm pe toate, dar există câteva centrale care trebuie identificate și formulate clar, și să spunem ce este propaganda din punctul de vedere al guvernului, din punctul de vedere al forței politice care conduce țara”, a spus el.

Totodată, Klipii se plânge că până acum acest lucru nu a fost realizat, astfel încât să fie practic imposibil de înțeles ce și unde este propaganda rusă.

De exemplu, este „susținerea pentru CSI” propagandă rusă? Dar promisiunea anti-NATO – este aceasta propagandă rusă sau nu? Pentru că diferențele în pozițiile ideologice ale partidelor de dreapta pot fi mai mari decât cele dintre guvern și PAS, care abia recent și-a schimbat cumva mesajul în relațiile cu Rusia, și nici atunci complet. Înainte de a lupta împotriva propagandei, este necesar să formulăm foarte clar care mesaj trebuie interzis sau cu care trebuie să ne luptăm. Și până când nu avem o reacție formulată concret, nu putem fi eficienți în lupta împotriva propagandei”, a subliniat el.

Klipii atrage atenția asupra faptului că propaganda rusă manipulează abil informațiile, subliniind greșelile autorităților de la Chișinău.

Propaganda nu spune doar minciuni, ea manipulează în scopuri anumite realități, de exemplu, când guvernul face greșeli din anumite motive, fie pentru că nu este pregătit profesional, fie pentru că există interese mici ale unor reprezentanți ai guvernului. Și da, comiterea anumitor greșeli este un fenomen normal în procesul activității politice”, a adăugat el.

Comentând problema închiderii canalelor de televiziune ale opoziției din Moldova, fostul ambasador a atras atenția asupra faptului că respectivele media au fost închise fără o explicație clară a motivelor.

A fost incriminat faptul propagandei prin tăcere, da, ceva de genul acesta, ceea ce poate fi incriminat oricui. Dar nu putem accepta doar bunele intenții, și nu degeaba avem o zicală care spune că drumul spre iad este pavat cu intenții bune. Legea supremă există și trebuie respectată”, a concluzionat el.