(VIDEO) Fost reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția: ”Dacă vrei să atragi companii serioase, nu organizezi licitație în 30 de zile”

Ala Găină

Licitația cu strigare pentru darea în arendă a spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, pe care Agenția Proprietății Publice o organizează repetat, este o bătaie de joc. Așa a calificat concursul fostul reprezentant al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția, Nicolae Eșanu. El a explicat, la emisiunea „Puterea a patra” de la N4, că termenul pe care autoritățile l-au stabilit pentru depunerea dosarelor de participare este prea mic pentru a atrage companii serioase.

„Eu cred că a privatiza sau a da în chirie obiecte valoroase în 30 de zile este bătaie de joc. Dacă tu, ca om de afaceri, nu știi din start că se va face concursul – ca om de afaceri, vezi din start o oportunitate -, în 30 de zile tu trebuie să faci o analiză a afacerilor tale, să vezi dacă îți permiți să te extinzi, după asta să decizi, să te duci să cauți investiții, să vezi condițiile. Și totul asta în 30 de zile? De aceea, repet, sunt o bătaie de joc toate concursurile care presupun investiții din partea cuiva într-un termen de 30 de zile”, a subliniat Eșanu.

Juristul a specificat că există o mulțime de factori, precum analiza propriilor capacități, analiza condițiilor concursului, analiza pieței și altele, de care trebuie să țină cont potențialii participanți la licitație.

„Că orice participare la o licitație presupune cheltuieli, cel puțin interne, pentru că, în loc să muncească, oamenii tăi lasă totul și lucrează pentru licitație, te pregătești, analizezi. Companiile serioase își fac planul de afaceri pe un an înainte. Ele nu stau să aștepte să vadă, poate în Moldova apare vreo oportunitate de afaceri în anul viitor. Eu înțeleg că cineva se gândește că, dacă Parlamentul se întrunește peste noapte și adoptă legile scrise pe genunchi, înseamnă că așa toată lumea lucrează, dar afacerile serioase nu sunt organizate așa”, a mai spus fostul secretar de stat la Ministerul Justiției.

Agenția Proprietății Publice a anunțat, marți, 20 februarie, despre o nouă licitație pentru darea în arendă a spațiilor comerciale din aeroport, după ce la prima s-au înscris doar două companii, inclusiv una locală, cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului. Noul concurs urmează să se desfășoare în perioada 4-29 martie. Depunerea ofertelor va începe din 11 martie și se va încheia în 25 martie, ora 17:00, iar anunțarea câștigătorului urmează să aibă loc în 29 martie.