Fostul deputat, Valeriu Ghilețchi, primul moldovean care candidează la funcția de președinte al Comisiei Europene
Printre candidații la șefia Comisiei Europene se numără și Valeriu Ghilețchi, fost vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău, care conduce Mișcarea Creștină Politică Europeană. Acesta a participat luni la dezbaterile din orașul olandez Maastricht, alături de alți șapte lideri ai partidelor acreditate în Parlamentul European, printre care și Ursula von der Leyen, actuala președintă a Comisiei Europene.
Valeriu Ghilețchi a fost ales de două ori deputat în Parlamentul R. Moldova, iar în anii 2017-2019 a deținut funcția de vicepreședinte al Legislativului. În anii trecuți, el a fost și Episcop al Uniunii Bisericilor Creștine Evanghelice Baptiste din Moldova, dar și președinte al Federației Baptiste Europene.
În prezent, ECPM are doar patru eurodeputați și din acest grup european face parte un singur partid din Republica Moldova – PPCD, condus de politicianul pro-rus Iurie Roșca. Valeriu Ghilețchi a fost prezent la evenimentul de lansare pentru alegerile europene a partidului AUR la Chișinău.
Mișcarea Creștină Politică Europeană (ECPM) este o platformă puțin cunoscută la nivel european. Pe site-ul oficial al formațiunii, Cristian Terheș (actualmente AUR) apare ca membru al boardului Mișcării Creștine Politice Europene.
După ce, în ultimii ani, s-a invocat lipsa de transparență în procesul de alegere a președintelui Comisiei Europene, la alegerile europene din acest an s-a decis ca fiecare partid acreditat în Parlamentul European să-și propună candidatul pentru această funcție înainte de scrutinul care va avea loc în perioada 6-9 iunie. Astfel, Mișcarea Creștină Politică Europeană (ECPM) l-a înaintat la acest post pe Valeriu Ghilețchi, care este șef al acestui partid din anul 2021.
În afară de el, la dezbaterile de la Maastricht au mai participat Ursula von der Leyen, candidată a Partidului Popular European, social-democratul Nicolas Schmit, liberala Marie-Agnes Strack-Zimmermann, ecologistul Bas Eickhout, Maylis Rosberg, candidată a Alianţei Libere Europene, Walter Baier, candidat al Stângii Unite, și Anders Vistisen, candidatul grupului de extremă dreapta „Identitate şi Democraţie”.
Deși recunoaște că reprezintă un partid mic și nu prea are șanse în această luptă, Ghilețchi se bucură că astfel i s-a acordat posibilitatea de a vorbi mai mult despre R. Moldova la nivel european și de a atrage atenția asupra concepțiilor partidului pe care îl conduce.
„Partidul nostru nu este unul numeros în Parlamentul European și evident că cele mai mari șanse le au partidele mari. Dar participarea la dezbateri înseamnă și posibilitatea să vorbești despre valorile pe care le promovezi, despre viziunea pe care o ai cu privire la viitorul Europei. În aceste condiții, mi-am propus să vorbesc despre valorile creștine, care pentru noi sunt foarte importante, și să prezint partidul, ca să afle despre el cât mai mulți alegători europeni. Totodată, mi-am propus să vorbesc și despre R. Moldova, căci e pentru prima dată când cineva de la noi candidează la o funcție atât de înaltă. Mă bucur că a fost o dezbatere pe alocuri fierbinte, dar una civilizată”, a declarat Ghilețchi pentru Jurnal.md.
Candidatul moldovean s-a putut înscrie în această cursă doar pentru că deține și cetățenia română. Valeriu Ghilețchi va reprezenta Partidul Național Conservator Român.
„Parlamentul European este puterea legislativă europeană, iar Comisia Europeană este executivul european. Faptul că noi am fost propuși la șefia Comisiei este ca și cum partidele din R. Moldova și-ar anunța din timp candidații la funcția de prim-ministru. Și deja în funcție de configurația viitorului Parlamentul European, vor avea loc negocieri și va fi aleasă persoana care va conduce Comisia”, a precizat candidatul ECPM.