
Fostul ministru al Justiției din Republica Moldova, Vitalie Pîrlog, acuzat în Franța de manipulare ilegală a sistemului Interpol
Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Vitalie Pîrlog, a fost pus oficial sub acuzare în Franța, fiind suspectat că a participat la o rețea internațională implicată în manipularea sistemului Interpol prin ștergerea ilegală a „notificărilor roșii” – instrumente cheie pentru reținerea persoanelor căutate internațional.
Potrivit agenției AFP, care citează surse apropiate anchetei, Pîrlog ar fi facilitat, în perioada în care deținea funcții oficiale, blocarea sau anularea unor mandate internaționale de arest, contra unor sume de bani considerabile oferite de intermediari străini. Cazul este investigat de Parchetul Financiar al Franței, care afirmă că gruparea ar fi oferit mită în valoare de milioane de dolari unor funcționari pentru a influența deciziile Interpol.
Vitalie Pîrlog a fost reținut în Emiratele Arabe Unite în baza unui mandat internațional emis de Franța și a fost extrădat vineri la Lyon, orașul în care se află sediul Interpol. Autoritățile franceze l-au pus sub acuzare pentru înșelăciune organizată și obstrucționarea justiției.
Cotidianul francez Le Monde relatează că Pîrlog este suspectat și de acordarea sprijinului pentru obținerea azilului politic în Republica Moldova unor persoane aflate în căutare internațională, în scopul eliminării notificărilor Interpol emise pe numele acestora.
Avocatul lui Pîrlog, Emmanuel Marsigny, a declarat pentru AFP că acuzațiile sunt „nefondate” și că clientul său nu s-a sustras justiției, ci dimpotrivă, „și-a anunțat de bunăvoie prezența în Franța și a așteptat să fie citat oficial în cadrul procedurilor internaționale”.
Interpol a confirmat pentru autoritățile franceze existența unor tentative de manipulare a sistemului în cazuri punctuale. În consecință, în ianuarie 2025, a fost deschis un dosar penal la nivel internațional.
Amintim că în iunie 2024, procurorii anticorupție din Republica Moldova, în cooperare cu autoritățile franceze și americane (inclusiv FBI), au efectuat peste 30 de percheziții și au reținut mai mulți suspecți, printre care și fostul șef al biroului Interpol din Moldova, Viorel Țîntu.
Potrivit procurorului financiar francez Jean-François Bonhert, ancheta vizează o grupare criminală transnațională bine organizată, iar suma totală a mitelor oferite s-ar ridica la câteva milioane de dolari.