Fostul premier, Iurie Leancă, chemat la Procuratură! Este învinuit în dosarul concesionării Aeroportului

Redacția Liber TV

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă a fost audiat vineri, 22 iulie, în calitate de bănuit de procurorii anticorupție, în dosarul penal privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

„Iurie Leancă a fost invitat la Procuratura Anticorupţie pentru a i se înainta statutul de bănuit în dosar şi a fi audiat în calitate de bănuit”, a confirmat şefa biroul de comunicare al Procuraturii Generale de la Chișinău, Mariana Cherpec.

Povestea privatizării Aeroportului Chișinău datează din 30 august 2013, atunci când au fost semnate actele pentru această mutare între Agenția Proprietății Publice (APP) și societatea Avia Invest, fondată pe 2 august 2013, adică cu doar 28 de zile înainte privatizării obiectului strategic.

Compania avea atunci un capitatl de 85 de milioane de lei, circa 4,1 milioane de euro la cursul de astăzi, iar cotele era divizate în mod egal între firmele rusești Habarovski Aeroport și Kolomenski Zavod.

Iurie Leancă deţinea funcţia de prim-ministru la momentul privatizării. La începutul lunii septembrie 2019, Guvernul condus atunci de Maia Sandu a abrogat patru hotărâri cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, luate în perioada 2012 – 2013.

Este vorba despre hotărârile privind inițierea proiectului de parteneriat public-privat pentru concesionarea Aeroportului Chișinău, aprobarea concesionării activelor Aeroportului, aprobarea Raportului privind derularea și rezultatele concursului pentru selectarea concesionarului activelor, precum și reconfirmarea aprobării concesionării activelor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Agenția Proprietății Publice (APP) a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Societății Comerciale Avia Invest SRL prin care a solicitat recunoașterea nulității contractului, din 30 august 2013, de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău și a terenului aferent acestora. Instanţa i-a dat câştig de cauză APP pe 23 febriarie 2022.

Hotărârea instanței în acest sens nu este definitivă. Compania „Avia Invest” are dreptul de a o contesta în Curtea de Apel Chișinău.

În iulie 2020, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat despre rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, motivul fiind că SRL „Avia Invest” nu a executat obligațiile contractuale. Compania a dezmințit informațiile.

Deși contractul de concesionare a aeroportului a fost reziliat în 2020, Avia Invest continuă să gestioneze Aeroportul Internațional Chișinău întrucât Avia Invest a atacat decizia APP cu privire la rezilierea contractului în instanță. Astfel, până la o decizie finală Avia Invest va continua să gestioneze aeroportul de la Chișinău.