Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo a câștigat la CEDO: A fost suspendat ilegal din funcție
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit că autoritățile moldovene i-au încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo atunci când l-au suspendat din funcția de procuror general, în 2021. El urmează să primească de la stat 3.600 de euro pentru prejudiciul moral.
În decizia pronunțată pe 24 octombrie, CEDO constată că autoritățile moldovene i-au încălcat dreptul la un proces echitabil.
Stoianoglo a fost suspendat din funcție pe 5 octombrie 2021, după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a permis să fie pornit un proces penal împotriva lui, în baza plângerii depuse de deputatul partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Lilian Carp. CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună ca să verifice plângerea lui Carp. După numai două ore, el a început urmărirea penală pe cinci capete de acuzare și l-a reținut pe Stoianoglo.
În baza unor modificări la legea procuraturii, adoptate de PAS în vara anului 2021, Stoianoglo și adjuncții lui au fost suspendați din funcție odată cu începerea urmăririi penale. Comisia de la Veneția a criticat modificările, iar deputații au schimbat din nou legea procuraturii.
Actuala redacție a legii prevede că, în cazul începerii urmăririi penale, procurorul general se suspendă numai pe trei zile, iar CSP urmează să decidă dacă va menține sau nu suspendarea din funcție. De asemenea, consiliul trebuie să decidă dacă vor fi suspendați și adjuncții procurorului general.
Stoianoglo a fost suspendat din funcție timp de aproape 2 ani. Pe 26 septembrie 2023 președinta Maia Sandu l-a demis, iar pe 23 octombrie CSP a anunțat un concurs pentru funcția de procuror general.
CEDO urmează să se expună și pe o altă plângere depusă de Stoianoglo, cu privire la legalitatea reținerii lui.