(FOTO) Iluminat stradal inteligent în Strășeni, cu bani din România

Adrian Sirbu

Cu bani românești, în municipul Strășeni a fost lansat un proiect de iluminat public cu utilizarea sistemului inteligent de management energetic. Proiectul-pilot a fost realizat în parteneriat cu liderul pieței de iluminat public din România. Potrivit autorităților locale, inițiativa va reduce substanțial cheltuielile, dar și va proteja mediul înconjurător de emisiile de CO2.

Tehnologia oferită va eficientiza activitatea autorității locale, prin controlul și monitorizarea aparatelor de iluminat, prin telegestiune în punct de aprindere și telegestiune în punct luminos, optimizând consumul de energie electrică.

„Am selectat o stradă cu un flux mai mare de cetățeni, dar și pe unde circulă transportul. (musca) Este de fapt, o calitate a serviciului pe care noi o să putem să o asigurăm prin acest gest, monitorizând acest sistem. Dirijarea de la distanță este mult mai simplă, comodă, este un proces care ușurează activitatea noastră”, a declarat Valentina Casian, primara municipiului Strășeni.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ambasadei României la Chișinău, Ministrul Energiei, reprezentanți ai Convenției Primarilor pentru Climă și Energie, Președinți ai structurilor asociative: Asociația Administratorilor Publici din România, Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Aspciația ”Băștinașii din Strășeni”, primari de sate, comune, orașe și municipii din întreaga țară, managerii instituțiilor publice din comunitate, consilieri municipali și angajați ai primăriei, cetățeni activi ai comunității, antrenați în procesul de implementare a acestui proiect.

“Este important sprijinul financiar, dar și mai importantă este această temelie, pentru modernizarea serviciului puplic prestat cetățenilor, ca acțiune cheie pentru un obiectiv trasat de a deveni un oraș inteligent. Rolul acestor tehnologii este unul esențial în modelarea comunității noastre de mâine”, mai precizează Primăria.