Igor Dodon sfideaza tricolorul

(FOTO) Într-o vizita în Teheran Igor Dodon a sfidat drapelul Republicii Moldova.

Vasile Cojocari

În una din pozele postate de Igor Dodon se vede clar cum crucea și sceptrul de pe stemă pur și simplu lipsesc.

Cel mai probabil este vorba despre o cerință a reprezentanților statului gazdă. Iranul este cunoscut drept prima republică islamică din lume în care orice alt semna al unei alte religii este interzis. 

Experţii în drept constituţional critică dur atitudinea lui Igor Dodon, spunând că, în primul rând, şeful statului este responsabil de respectarea simbolurilor naţionale ale Republicii Moldova.

„Este articol în Constituţie că dacă preşedintele ţării încalcă Constituţia el trebuie demis.  Constituţia este o lege sfântă a poporului pentru popor şi toţi trebuie să urmeze prescripţiile Constituţiei, fără discuţii. Igor Dodon trebuie să fie demis din funcţie şi intentat dosar penal pentru profanarea simbolicii statului”, a declarat Alexandru Arseni, expert în drept constituțional.

Nu este pentru prima dată când președintele statului manifestă o atitudine neglijentă față de simbolurile statului. În ianuarie acesta s-a scăldat în copcă, iar apoi a pozat într-un halat pe care era imprimată stema Republicii Moldova. Această stemă este protejată de stat, iar legea prevede expres cazurile când stema poate fi imprimată pe o haină.

Potrivit Legii Supreme, Stema de Stat a Republicii Moldova constă din desenul stilizat al unui vultur, purtând o cruce în ciocul său și strângând în gheare un sceptru de aur și o ramură verde de măslin. Potrivit Codul Penal, profanarea simbolurilor de stat se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 850 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore. La rândul său, Dodon s-a justificat menționând că  Preşedinţia nu este responsabilă de drapelul de stat în timpul vizitelor oficiale, ci ţara-gazdă.