Fritz, după ce premiul primit de Maia Sandu la Timişoara a fost contestat la Chişinău: „Noi încă nu am virat aceşti bani”

Ala Găină

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR) a reacţionat, duminică, după ce premiul primit de Maia Sandu la Timişoara a fost contestat la Chişinău. Fritz spune că acest premiu nu a fost virat către preşedintele Republicii Moldova şi că pentru acest premiu Maia Sandu este atacată de Rusia, dar că Timişoara arată că este curajoasă şi că nu a uitat valorile de libertate şi democraţie pentru care oamenii au murit la Revoluţia din Decembrie 1989, transmite News.ro.

Dominic Fritz spune că oraşul Timişoara a apărut pe un cont oficial al Ministerului de Afaceri Externe a Rusiei cu ştirea că preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit un premiu de 30.000 de euro. Fritz a subliniat că acest lucru vine după ce Maia Sandu a fost critică la adresa Rusiei, în discursul de la Timişoara.

Timişoara a apărut pe un cont oficial al Ministerului de Afaceri Externe al Rusiei şi vreau să vă povestesc cum s-a întâmplat asta şi de ce e important pentru noi. Deci Maia Sandu a venit la Timişoara acum o săptămână să primească un premiu pe care l-am înfiinţat, premiul Timişoara pentru Valori Europene. A venit în Timişoara, a ţinut un speech în care a fost foarte critică la adresa Rusiei, a spus foarte clar că este o ameninţare reală, a povestit ce încercări de destabilizare au făcut ruşii în Republica Moldova şi cumva cu acest premiu am vrut să subliniem că timişorenii sunt alături de ea, sunt alături de Republica Moldova şi imediat au sărit ruşii în sus, au publicat o poză cum înmânez acest premiu Maiei Sandu, au început să o atace pentru că a acceptat acest premiu şi imediat au apărut şi în diferite publicaţii media tot felul de discuţii, pentru că premiul este dotat cu 30.000 de euro cum sunt foarte multe premii de acest gen, de anvergură, sunt dotate cu sume de bani tocmai ca să arate mai mult decât o diplomă, nu cumva să arate că este un premiu care chiar premiază lucruri extraordinare”, a spus Dominic Fritz.

Primarul spune că banii nu au fost virați Edilul din Timişoara a precizat că banii cu care este dotat premiul primit de Maia Sandu nu au fost viraţi, dar că Timişoara este pe drumul cel bun.

„Noi încă nu am virat aceşti bani, dar deja sunt discuţii şi Maia Sandu şi pentru asta este atacată şi e pentru mine toată discuţia asta şi mai ales atacul Rusiei doar dovedeşte cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu. Este extrem de curajoasă, Republica Moldova este foarte vulnerabilă, nu este în Uniunea Europeană, încă nu este în NATO, războiul Rusiei este la graniţă, în Ucraina şi faptul că ne atacă Rusia pentru acest semn de solidaritate faţă de Maia Sandu şi faţă de Republica Moldova, doar îmi confirmă că Timişoara este pe drumul cel bun, că Timişoara în continuare se luptă cu cine trebuie, că Timişoara arată că este curajoasă şi că nu a uitat valorile sale de libertate şi de democraţie pentru care au murit oamenii aici în Revoluţie”, mai spune Fritz.

Preşedinţia Republicii Moldova a solicitat clarificări din partea Centrului Naţional Anticorupţie în legătură cu premiul de 30.000 de euro primit de Maia Sandu la Timişoara, după ce o deputată a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), partidul de guvernământ, a declarat miercuri că legislaţia nu permite ca şefa statului să accepte un astfel de cadou.

Pe 13 ianuarie 2024, Maia Sandu a primit premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, care este însoţit de o recompensă de 30.000 de euro.