G4MEDIA: Consiliul European va recomanda deschiderea negocierilor cu Ucraina și Moldova pentru aderarea la UE

Ala Găină

Concluziile summitului european care va avea loc săptămâna aceasta sunt deja redactate sub formă de draft, iar proiectul provizoriu al declarației finale, în varianta sa de astăzi, recomandă deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Cel puțin asta relatează presa de peste Prut, G4Media, care a obținut acces la draftul documentului. Potrivit sursei, urmează a fi recomandată, de asemenea, și acordarea statutului de țară candidată Georgiei.

Summitul va avea loc la Bruxelles, joi și vineri, 14-15 decembrie, iar în cadrul evenimentului, va avea loc cedarea de către Spania a președinției rotative a Uniunii, care va fi preluată timp de șase luni de Belgia.

Singurul suspans rămâne acum din partea Ungariei, țara care amenință în permanență că s-ar putea opune începerii negocierilor cu Moldova și Ucraina și al cărei lider de facto, premierul Viktor Orbán, se află într-o permanentă opoziție cu instituțiile UE de la Bruxelles.

Proiectul provizoriu al declarației finale, în varianta sa de astăzi, la care G4Media a avut acces, spune:

„Consiliul salută progresul substanțial pe care Republica Moldova l-a făcut în îndeplinirea obiectivelor care stau la baza statutului său de candidat, în fața provocărilor semnificative care decurg din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunile hibride împotriva Moldovei însăși. UE este pregătită să asiste în continuare Moldova în reformele sale și implementarea lor susținută, inclusiv pe cele concentrate pe calea sa către UE”. 

În ceea ce privește elementele fundamentale, Consiliul recunoaște angajamentul clar al Republicii Moldova față de procesul său de reformă și de măsurile decisive luate și subliniază importanța menținerii unui progres durabil și tangibil al reformei, în special în domeniile statului de drept, justiției și drepturilor fundamentale, inclusiv drepturile persoanelor aparținând minorităților.