Guvernarea PAS sistează activitatea a încă un post de televiziune și unul de radio. Care este motivul

Adrian Sirbu

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a decis sistarea temporară a valabilității actelor permisive, ca și măsură preventivă, ale companiei SRL „Media Content Distribution” (CANAL 5, MAESTRO FM). Decizia a fost luată în cadrul ședinței care a avut loc la 20 martie, în urma constatării unor bănuieli rezonabile privind implicarea beneficiarilor efectivi ai companiei în activități care afectează securitatea statului.

„În același timp, nu au fost identificate limitări sau riscuri pentru a oferi aprobarea prealabilă a investițiilor de importanță pentru securitatea statului pentru următoarele companii din domeniul audiovizualului: SRL „Bright Communications”(R LIVE TV), SRL „Radio Plai”, AO „PRO-MINGIR” (RADIO PRO-MINGIR), SRL „REFORMA ART” (JURNAL TV), AO Centrul de promovare a sănătății și educației pentru sănătate „SĂNĂTATEA” (JURNAL FM), SRL „VOCEA MEDIA” (VOCEA BASARABIEI TV, VOCEA BASARABIEI FM) și SRL „NOROC MEDIA” (NOROC TV, RADIO NOROC).

Menționăm că până în data de 12 martie, Agenția de Investiții a recepționat 40 dosare pentru a oferi aprobarea prealabilă a investițiilor de importanță pentru securitatea statului și care au fost puse la dispoziția membrilor Consiliului pentru analiză și expunere. Pentru alte 4 companii a fost constată retragerea licenței de emisie în baza cererii.

Luând în considerare volumul de dosare spre analiză, complexitatea acestora și termenul legal de răspuns al Consiliului, membrii Consiliului s-au expus pe marginea a 8 dosare, restul urmând a fi examinate la următoarele ședințe ale Consiliului”, anunță Guvernul.

Canal 5 este al 13-lea post de televiziune din R. Moldova a cărui activitate a fost suspendată în ultimii doi ani.

În decembrie 2022, CSE a dispus suspendarea licenței de emisie a posturilor de televiziune „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”, pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Pe 30 octombrie 2023, CSE a aprobat suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru alte șase posturi de televiziune. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2, Canal 3, suspendate pe motiv că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”.