Guvernarea susține separatiștii? Ministerul Mediului a prelungit cu 10 luni autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică de la Râbnița

Adrian Sirbu

Uzina metalurgică moldovenească din Râbnița (MMZ), gestionată de regimul separatist de la Tiraspol, a primit autorizații de mediu de la Agenția de Mediu a Republicii Moldova. 

Decizia a fost emisă pe 29 decembrie 2023 pentru o perioadă de 10 luni – mai exact până pe 20.10.2024, scrie zonadesecuritate.md

Potrivit sursei citate, autorizațiile au fost emise în ultima zi lucrătoare din 2023 în regim obișnuit, nu prin Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), dat fiind faptul că starea de urgență în Republica Moldova a expirat pe 31 decembrie și nu a mai fost prelungită.

În ultimii doi ani au existat mai multe controverse în legătură cu situația legată de activitatea MMZ. În timp ce Agenția de Mediu refuza eliberarea autorizației, deoarece uzina funcționa cu abateri grave de la normele ecologice, CSE, prezidată de premierii PAS, îi prelungea autorizațiile prin derogare de la prevederile legale în baza unui troc neoficial, care însemna energie electrică pentru malul drept al Nistrului de la Centrala de la Cuciurgan.

Ultima decizie de acest fel a fost luată în octombrie 2023.