Guvernul a aprobat Memorandumul de înțelegere privind interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România

Adrian Sirbu

Cabinetul de miniștri a aprobat Memorandumul de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Românieiprivind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România.

Documentul a fost semnat la 11 decembrie 2023 și are drept scop crearea cadrului necesar unei cooperări în domeniul energiei între Chișinău și București, examinarea soluțiilor posibile și realizarea proiectelor necesare schimbului de energie pe termen lung, precum și facilitarea schimbului de cunoștințe tehnice, abilități și expertiză.

Memorandumul stabilește realizarea unor acțiuni specifice legate de posibilitatea creșterii capacității de transport al gazelor naturale, dar și examinarea posibilității extinderii, până la sfârșitul anului 2031, a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Totodată, documentul vizează realizarea proiectelor de importanță strategică, între care Linia Electrică Aeriană (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava – Bălți.