Guvernul confirmă că activitatea a 8 instituții media este sub semnul întrebării: „S-au solicitat informații suplimentare”

Adrian Sirbu

Guvernul confirmă faptul că s-a dispus solicitarea de informații suplimentare despre opt instituții media din Republica Moldova, printre care N4, Mega TV, Cinema 1 etc. Totuși, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, atunci când a apărut informația pe canalele de Telegram, nu a fost prezentat întregul context.

„Ieri, pe canalele anonime de dezinformare pe Telegram au fost răstogolite mai multe minciuni precum că urmează a fi sistată activitatea mai multor surse media din țara noastră. În acest context, vreau să precizez că aceste informații sunt eronate. A fost distribuită o secvență dintr-o scrisoare, un proces verbal, de altfel publicat de Agenția de Investiții, care conținea un tabel cu o listă de posturi, dar nu se explica contextul sau unde a apărut acest document. (…)

Toate instituțiile media care activează în țara noastră au prezentat acestei comisii informații despre beneficiarii efectivi, după care Comisia (n.r. Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională) a examinat pas cu pas fiecare informație prezentată și despre acest lucru s-a scris în acel proces verbal publicat integral pe site-ul Agenției de Investiții. Guvernul precizează că în cazul a 8 posturi media, Consiliul a dispus solicitarea de informații suplimentare, adică, informațiile prezentate nu au fost complete și prin urmare Comisia a solicitat informații suplimentare. Într-adevăr, în procesul verbal este menționat că în cazul unor instituții a fost dispusă și interpelarea Procuraturii Anticorupție, în vederea partajării informațiilor privind investigațiile desfășurate. Cu alte cuvinte, o autoritate publică a fost întrebată dacă în raport cu aceste investiții, beneficiarii efectivi ai acestor investiții, dacă nu figurează în investigații desfășurate de Procuratura Anticorupție.

Reiterez, celor opt instituții media nu le-a fost sistată licența, cum era implicit sugerat de canalele de dezinformare pe Telegram, ci doar s-a solicitat suplimentar prezentarea unor acte pentru a evalua acest dosar, evaluare prin care au trecut și alte instituții media”, a precizat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Amintim că mai multe posturi TV, printre care GRT din UTA Găgăuzia, Mega TV, Cinema 1, Exclusiv TV, N4 și două posturi de radio, Retro FM și GRT FM, au fost supuse unui control al Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. În acest sens, Agenția de Investiții a recepționat 37 de dosare.