Guvernul dă undă verde pentru crearea Tribunalului Anticorupție. Cu ce se va ocupa noua instanță

Ala Găină

Proiectul de lege inițiat de președinta Maia Sandu, privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție, adică a Tribunalului Anticorupție, a primit aviz pozitiv din partea Guvernului. Totuși, proiectul va fi revizuit și ajustat conform recomandărilor Comisiei de la Veneția.

„Proiectul vizează instituirea, organizarea și funcționarea unui sistem judecătoresc specializat pe cauze de corupție și a celor conexe în scopul consolidării eforturilor în lupta cu fenomenul corupției și pentru asigurarea calității judecării cauzelor penale în acest domeniu. Cauzele suplimentare ce vor fi în competența acestei instanțe vor ține de controlul judiciar a actelor ANI, precum și cauzele de confirscare a averii nejustificate”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„Această inițiativă a președintei Sandu va reduce mult din oportunitățile de tergiversare pe care le observăm noi acum în realizarea actului justiției și oamenii în loc să fie responsabili în fața justiției se plimbă și interferează inclusiv în procesele democratice cu bani criminali”, a declarat premierul Dorin Recean.

În luna iunie, Maia Sandu a anunțat Conceptul privind crearea instanței judecătorești specializate anticorupție. Activitatea tribunalului anticorupție va fi asigurată de 15 judecători, selectați prin concurs de către Consiliul Superior al Magistraturii și numiți de Președinte.