Guvernul de la Chișinău finanțează regimul separatist de la Tiraspol! La insistența Moldovei, UE a dat undă verde pentru deșeurile de metal

Ala Găină

Comisia Europeană a permis, pe 31 martie 2022, exportul de deșeuri în Republica Moldova după ce Ministerul Mediului al Republicii Moldova a remis un demers Directoratului general pentru mediu al Comisiei Europene prin care a solicitat în efectuarea unei rectificări în acest sens.     

Asta în condițiile în care principalul beneficiar al importului de metale uzate în Republica Moldova este Uzina Metalurgică de la Rîbnița, care asigură economia regiunii transnistrene.

Scandalul a pornit în luna ianuarie, după ce Guvernul Republicii Moldova a solicitat Comisiei Europene revizuirea deciziei privind suspendarea exportului de fier vechi spre Uzina Metalurgică din orașul Râbnița. Prim-ministrul, Natalia Gavrilița, a spus că a acționat în interesul național și a investitorilor care intenționează să activeze în partea dreaptă a Nistrului. Reiese așadar că Guvernul de la Chișinău susține regimul separatist de la Tiraspol, finanțat în mare parte de Uzina Metalurgică din orașul Râbnița.

Asociația Promo-LEX însă, a criticat inițiativa și și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la transparența decizilor Guvernului „atunci când vine vorba despre alimentarea regimului de la Tiraspol care continuă violarea gravă și ostentativă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.

„Doamna Prim-Ministră a menționat că a acționat în interesul investitorilor care intenționează să activeze în partea dreaptă a Nistrului, deși nu a exemplificat în ce măsură importul de fier vechi în regiunea transnistreană va dezvolta ramura metalurgică în teritoriul controlat de autoritățile constituționale”, comunică Prom-LEX.