Guvernul explică procesul denunțării acordurilor cu CSI: „Toate acordurile denunțate nu produc beneficii și sunt inutile pentru cetățeni și instituțiile țării noastre”

Redacția Liber TV

În cadrul conferinței de presă săptămânale după ședința Guvernului, purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă, a comentat subiectul denunțării acordurilor cu CSI. 

„La începutul anului 2023, autoritățile au demarat un proces de inventariere a tratatelor încheiate în cadrul Comunității Statelor Independente, fiind examinat fiecare acord în parte, în contextul oportunității păstrării calității de membru al CSI. Este un proces complex și minuțios, iar decizia finală este luată de autorități în funcție de relevanța documentelor pentru cetățenii Republicii Moldova. Astfel, toate acordurile denunțate nu produc beneficii și sunt inutile pentru cetățeni și instituțiile țării noastre”, a menționat Daniel Vodă. 

La momentul actual, autoritățile au identificat un număr de peste 100 de tratate încheiate în cadrul CSI care nu produc valoare adăugată pentru cetățeni, însă acest număr este în continuare unul fluctuant, în funcție de opiniile consolidate ale ministerelor. În prezent, au fost inițiate procedurile legale pentru denunțarea a 70 din aceste tratate, iar în cazul a 29 de tratate au fost deja finalizate procedurile de denunțare.

La începutul anului 2023, potrivit Registrului de Stat al Tratatelor, pe care îl deține Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Republica Moldova era parte la 282 de tratate în cadrul CSI.