Guvernul și Ministerul Finanțelor, acționate în judecată de Primăria Chișinău. Ion Ceban: Deciziile proaste ale guvernării au prejudiciat bugetul municipal cu jumătate de miliard de lei

Ala Găină

Primăria Capitalei a acționat în instanță Guvernul și Ministerul Finanțelor pentru a le obliga să restituie Chișinăului datoria de peste 500 de milioane de lei, creată în urma acțiunilor de delegare a atribuțiilor suplimentare către Primăria Chișinău, fără acoperire financiară, anunță primarul Ion Ceban. 

Primăria Chișinău solicită peste 310 milioane de lei cu titlu de restituire a datoriei pentru compensarea sporului lunar în valoare fixă în mărime de 1300 lei pentru angajații instituțiilor bugetare finanțate de la bugetul municipal Chișinău pentru anii 2023 și 2024 și peste 210 milioane de lei cu titlu de restituire a datoriei pentru menținerea serviciului de „Asistenți personali” pentru anul 2024.

„Din cauza deciziilor prost gândite ale autorităților centrale, dar și a planificării defectuoase a resurselor bugetare, bugetul municipiului Chișinău a fost prejudiciat cu peste jumătate de miliard de lei. Este o sumă enormă, pusă pe umerii Primăriei Chișinău. Cerem Guvernului și Ministerului Finanțelor să își onoreze obligațiile prevăzute de lege”, a precizat primarul Capitalei, Ion Ceban, pe rețelele sociale.

Edilul a reamintit că din cele 23 de miliarde de lei, contribuții anuale ale locuitorilor Chișinăului în bugetul de stat, doar 2,8 miliarde ajung înapoi în bugetul municipal Chișinău.

„Pledăm pentru ca locuitorilor municipiului Chișinău să fie lăsate măcar 50% din acele 23 de miliarde de lei și la nivel local vor fi realizate toate politicile, inclusiv cele puse pe umerii administrației publice locale, petiția în acest sens poate fi semnată fizic și online pe https://petitii.chisinau.md. Orice cetățean poate să se alăture procesului de judecată împotriva Guvernului și Ministerului Finanțelor. Invităm pe toți cei care vor să asiste la acest proces să o facă. Vom ajunge până la CEDO să ne asigurăm că drepturile ne sunt respectate”, a mai adăugat Ion Ceban.