președintele a semnat decretul privind organizarea referendului

Igor Dodon a semnat decretul privind inițierea unui referendum consultativ

Gabriela Sargo

Șeful statului a menționat că prima întrebare care urmează a fi adresată în cadrul referendumului este dacă cetățenii susțin abrogarea legii care pune pe umerii cetățenilor miliardul sustras din sistemul bancar. Cetățenii urmează să se pronunțe și dacă sunt de acord ca președintelui să-i fie acordate împuterniciri de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevazute în prezent și, ca urmare, declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

În cadrul referendumului cetățenii vor fi întrebați dacă sunt de acord ca numărul deputaților să fie redus de la 101 la 71. Potrivit șefului statului, în condițiile în care populația Republicii Moldova este circa 3 milioane, numărul parlamentarilor este exagerat. La fel, la referendum, populația va fi întrebată dacă este de acord ca în școli să fie studiată Istoria Moldovei.

Potrivit lui Dodon, referendumul se va  desfășura pe 24 septembrie, anul curent. Președintele s-a arătat încrezător că va fi susținut de populație, iar în luna octombrie deja va fi semnat decretul de dizolvare a Parlamentului.

Decret Igor Dodon