Putin Dodon

Igor Dodon îi ia apărarea Moscovei după ce guvernarea de la Chișinău a acuzat Rusia de abuzuri

Vasile Cojocari

În viziunea lui Dodon, nota semnată de Andrian Candu și Pavel Filip, prin care semnalează mai multe abuzuri ale serviciilor speciale rusești în raport cu oficialii din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din R. Moldova, ar fi o provocare care va duce la înrăutățirea relațiilor diplomatice dintre Chișinău și Moscova.

Șeful statului spune că nu are, deocamdată, detalii despre reținerea sau perchiziționarea celor 25 de oficiali moldoveni de către serviciile speciale din Federația Rusă, dar precizează că organele de drept din țara noastră procedează exact la fel când vine vorba de unii oficiali ruși care vin în R. Moldova.
Citește și: Federația Rusă, notificată de autoritățile de la Chișinău cu privire la tratamentul abuziv asupra oficialilor moldoveni în Rusia
„Precizez de la început că nu cunosc detalii despre cazurile menționate de cei de la guvern și parlament, dar din ce au comunicat public pot să trag concluzia că decizia lor de a le interzice oficialilor statului să meargă în Federația Rusă este una deplasată. E posibil să fi fost anumite disfuncționalități, așa cum avem și noi la frontiere, dar asta nu justifică o decizie care riscă să blocheze bunele relații pe care am început să le construim cu Federația Rusă”, notează Dodon pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, Igor Dodon i-a crititcat pe speakerul Andrian Candu și premierul Pavel Filip pentru decizia luată de cei doi cu privire la îndemnarea oficialilor moldoveni de a nu vizita Rusia până când aceasta nu va stopa abuzurile.
 „Îndemnul președintelui Parlamentului și premierului către oficialii moldoveni de a nu merge în Federația Rusă este abuziv și deplasată..”, transmite Dodon.

Totodată, Dodon a anunțat că nu se va conforma declarațiilor lui Candu și Filip și va vizita chiar săptămâna viitoare Rusia.
„Eu voi merge la Moscova în perioada 16-18 martie curent, acolo unde voi participa alături de agenții economici din R. Moldova la un for economic. Eu cred că acest pas al autorităților din R. Moldova seamănă mai mult cu o provocare”, a subliniat Igor Dodon.