Igor Dodon scapă de amenda de 9000 de lei pentru că a purtat panglica „Sf. Gheorghe”

Ala Găină

Fostul șef de stat, Igor Dodon, scapă de amenda primită pentru purtarea la 9 mai 2022 a panglicii negru-oranj, pe când aceasta era interzisă pe teritoriu R. Moldova ca simbol al agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Socialistul a contestat la Judecătoria Chișinău procesul-verbal prin care a fost amendat cu 9.000 de lei, iar printr-o hotărâre recentă instanța a anulat procesul și decizia de sancționare emisă în baza acestuia, ca fiind întocmite cu încălcarea procedurii, scrie Ziarul de Gardă

În motivarea contestației Dodon scrie că „în ziua de 9 mai 2022 nu a utilizat în public atribute (benzi și/sau panglice colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu) general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni, ci a purtat Panglica Sfântului Gheorghe, care este de mai mult timp asociată cu Ziua Victoriei”.

Astfel, printr-o hotărâre dictată de judecătoarea Angela Catană de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, Igor Dodon a scăpat de amenda în valoare de 9000 de lei primită pentru purtarea la 9 mai 2022 a panglicii negru-oranj, interzisă pe teritoriu R. Moldova ca simbol al agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Instanța a reținut că Igor Dodon, după cum a spus chiar el, „a purtat panglica bicoloră negru-portocaliu în contextul comemorării Zilei Victoriei și nu a utilizat această panglică în susținerea agresiunii militare și al propagandei, așa cum a fost invocat în procesul-verbal cu privire la contravenție contestat, or, careva probe sau informații nu au fost prezentate de către agentul constatator în susținerea învinuirii aduse”.

Recent, Igor Dodon a spus că anul acesta „ar trebui neapărat să organizăm două Marșuri ale Victoriei – pe 9 mai și 24 august, la aniversarea a 80 de ani de la eliberarea Moldovei de sub naziști”.