Igor Grosu: integrarea europeană poate ajuta la rezolvarea conflictului transnistrean

Ala Găină

Soluționarea rapidă a conflictului transnistrean înseamnă conflict, iar autoritățile nu își doresc acest lucru, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu, la o emisiune de la Moldova 1. Oficialul a precizat că procesul de integrare europeană ar putea să ne ajute la rezolvarea diferendului pentru că cetățenii de pe malul stâng al Nistrului o să vadă schimbări.

„Noi ne dorim ca procesul de integrare europeană să ne ajute la soluționarea conflictului transnistrean și acest proces o să ne ajute, pentru că lumea vede diferența, lumea chiar dacă este acolo multă propagandă rusească, pe malul stâng, oamenii oricum urmăresc evenimentele de la Chișinău, din Europa, din Rusia, din Ucraina. Și oamenii își fac concluziile lor, chiar dacă nu vociferează public, în acțiuni publice și așa mai departe. De aceea noi prin toate politicile noastre o să avem grijă de cetățenii noștri din stânga Nistrului”

Igor Grosu a mai subliniat că formatul 5+2 nu poate fi pus pe masă și reabilitat, iar acest mesaj a fost transmis și mediatorilor OSCE dar și altor actori implicați în proces.

Amintim că negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul 5+2 sunt blocate din anul 2019 și nu pot fi reluate din cauza declanșării războiului în Ucraina de către Federația Rusă.