Ilan Șor îndeamnă Parlamentul să-l invite la audierile cu privire la furtul miliardului

Ala Găină

În ajunul ședinței Parlamentului, unde vor avea loc audieri pe cazul furtului miliardului de dolari din sistemul bancar, Ilan Șor s-a adresat deputaților cu cerința de a-i oferi posibilitatea să participe la discuții. Politicianul a declarat că intenționează să facă declarații importante despre cum au fost furate sursele și cine, cu adevărat, a fost implicat.

„Joi, în Parlament sunt organizează o audiere, așa-zis secretă, cu privire la miliardul furat. Vor asculta o nouă serie de imbecilități ale Centrului Anticorupție? Singura persoană care ar trebui ascultată sunt eu. Pentru că știu cel mai bine cum s-a întâmplat și tot ce s-a întâmplat. Dar ei nu mă invită. De aceea, astăzi, oficial m-am adresat lui Igor Grosu, și l-am rugat să mă invite la audiere. Adresați-mi orice întrebare! Și voi putea confirma cuvintele mele cu probe”, a notat politicianul în timpul difuzării unei emisii în direct pe rețelele de socializare, miercuri seara.

Politicianul a mai spus că avocații săi vor reclama la instanțele internaționale încălcările procedurale în dosarul furtului din sistemul bancar al Republicii Moldova.

„Veți întreba, cine este de vină? De vină sunt oficialii, Guvernul, Parlamentul și politicienii care au aprobat alocarea a unui miliard de dolari din trezorerie. A votat pentru asta guvernul din care făcea parte și Maia Sandu. De ce, până în acest moment, nu au fost trași la răspundere miniștrii, deputații și toți cei care au fost implicați? De ce acești oameni nu stau în închisori? De ce se plimbă cu girofarele prin țară și ne povestesc că ei sunt politicienii noștri? În 2014 eu nu eram nici președinte, nici premier, nici președinte de parlament sau funcționar. Eu nu am putut să iau acest miliard! Acest miliard a fost cheltuit de către Guvern, Parlament și funcționari care erau în comitetul financiar. Acești oameni trebuie să stea la închisoare, și vor ajunge acolo obligatoriu! În tot acest răstimp, mi-au fabricat mie dosare ilegale ”, a punctat Ilan Șor.

Potrivit politicianului, principalul martor în dosarul penal, fostul funcționar al Băncii Naționale Matei Dogotaru, care a fugit anterior din Moldova, a fost audiat de tribunalul american. În ședința de judecată, acesta a recunoscut că nu poate confirma depozițiile făcute anterior, în dosarul miliardului, împotriva lui Ilan Șor.