Ilan Șor și Marina Tauber au rămas, din nou, fără imunitate parlamentară

Redacția Liber TV

Parlamentul a ridicat imunitatea deputaților Marina Tauber și Ilan Șor, la solicitarea procurorului general interimar. Procuratura cere arestarea și tragerea la răspundere penală a celor doi lideri ai Partidului Șor, pe care îi acuză de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani.

„Cauza penală vizată a fost conexată la cauza penală denumită generic „Frauda bancară”, iar la moment procurorii au administrat suficiente probe concludente ce indică asupra bănuielii rezonabile că deputatul Ilan Șor a preluat controlul activității băncilor comerciale BEM, Unibank și Banca Socială. Preluarea controlului instituțiilor financiare vizate s-a realizat în scopul finanțării activității infracționale a grupului criminal organizat condus de Șor inclusiv a organizației criminale conduse de Vlad Plahotniuc”, a declarat Dumitru Robu.

Șefa Comisiei juridice, numiri și imunități din Legislativ, deputata Olesea Stamate, a precizat că au fost respectate toate procedurile stabilite pentru ridicarea imunității parlamentare.

„Deputatul Ilan Șor nu s-a prezentat la ședința Comisiei juridice, numiri și imunități. Deputatul a fost informat despre ședința Comisiei pe toate căile posibile. La ședință au fost prezenți apărătorii dlui Șor care au prezentat poziția lui Ilan Șor referitor la cererea procurorului general interimar”, a menționat Olesea Stamate.

Deputați ai Partidului „Șor” au invocat, în cadrul dezbaterilor, că în frauda bancară ar fi fost implicați mai mulți demnitari de stat, printre care și ex-premierul Vlad Filat. Deputata Marina Tauber a declarat că există și actuali demnitari care au semnat la timpul respectiv pentru oferirea garanțiilor de stat, spunând că printre ei s-ar număra și Maia Sandu.

„Mai multe persoane, mai mulți miniștri care au fost în guvernul din perioada despre care e vorba au votat și au semnat, într-un fel, garanțiile de stat, care au fost acordate, după părerea noastră, în mod ilegal. Mulți dintre acești miniștri ocupă acum funcții foarte înalte în statul nostru”, a declarat Marina Tauber.

Deputații Marina Tauber și Ilan Șor sunt vizați în raportul Kroll privind frauda bancară. Ambii pledează nevinovați. Ilan Șor a fost condamnat în 2017 la șapte ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Decizia de condamnare a fost contestată la Curtea de Apel, iar examinarea cauzei durează deja de mai mulți ani. În vara anului 2019, după debarcarea guvernării PD, deputatul Ilan Șor a părăsit Rep. Moldova, fiind dat în căutare internațională.