De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 17 ore

În octombrie va avea loc cea de-a patra reuniune a Platformei de sprijin pentru Moldova. Vor participa peste 30 de țări și organizații

Adrian Sirbu

Chișinăul va găzdui cea de-a patra reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova. Este o platformă inițiată de România, Franța si Germania. Un anunț în acest sens a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean. Pe 17 octombrie sunt așteptate la Chișinău peste 30 de țări și organizații internaționale, care vor analiza care sunt necesitățile de sprijin pentru Moldova.

„Această Platformă a fost inițiată de prietenii noștri pentru a aduna toate țările din Uniunea Europeană, dar și din afară, țări care sunt prietene R. Moldova și care au simțit că vor să ne ajute în contextul crizei generate de războiul Rusiei în Ucraina. Peste 30 de țări și organizații internaționale vor veni pe 17 octombrie la Chișinău, reprezentați la nivel de miniștri de Externe, unde noi vom analiza care sunt necesitățile de sprijin pentru R. Moldova”, a declarat premierul Dorin Recean.

Se va discuta despre sprijin bugetar inclusiv pentru salarii și pensii, suportul pentru păturile vulnerabile ale societății. La fel se vor discuta doua fonduri de dezvoltare pentru infrastructură și pentru independență energetică care include schimbări de mediu, precum și trecerea la energia verde a precizat prim-ministrul Dorin Recean.

Potrivit premierului, la reuniunile anterioare de la Berlin, București și Paris, R. Moldova a primit sprijin inclusiv pentru compensarea cheltuitelor la factură, motorină gratis pentru agricultori, dar și pentru proiecte de infrastructură.

Platforma de Sprijin a fost creată în contextul războiului din Ucraina la inițiativa României, Germaniei, Franței cu participarea SUA. Aceasta reprezintă un mecanism de răspuns la consecințele și crizele generate de război asupra Republicii Moldova.