Începe febra electorală! Primii candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar al capitalei

Redacția Liber TV

Începe febra electorală. Persoanele care doresc să candideze la alegerile locale generale din 5 noiembrie pot depune de astăzi documentele pentru înregistrare. Este vorba despre candidații pentru circumscripțiile de nivelul al doilea – primari ai municipiilor Chișinău și Bălți, consilieri în consiliile municipale Chișinău și Bălți și în consiliile raionale.

Primul care s-ar putea regăsi în buletinul de vot din Chișinău ar putea fi candidatul PACE, Constantin Butucel, care a depus actele dis-de-dimineață.

„Suntem primii veniți la depunerea actelor candidatului nostru Constantin Butucel la funcția de primar general din Chișinău.  Constantin este o persoană foarte capabilă, este câștigătorul concursului olandez în domeniul managementului”, a declarat Denis Roșca, prim-vicepreședinte PACE.

Și liderul Partidului Puterea Oamenilor, Ruslan Codreanu a depus actele pentru a fi înscris în cursa electorală din Chișinău. Într-o postare pe facebook, acesta a expus 10 motive pentru care își dorește să candideze. El spune că are cea mai bună echipă, 15 ani experiență în administrare și expertiza necesară, iar în 2019 a pornit 300 de proiecte pentru Chișinău.

În cursă s-a înscris și vicepreședintele PSDE, Vadim Brînzaniuc, candidatul formațiunii pentru funcția de primar al capitalei. El a declarat că va lupta pentru victorie și că echipa sa este formată din oameni profesioniști, care cunosc în detalii problemele municipalității și vin cu un șir de măsuri practice pentru a le soluționa.

Și Mihail Bagas, candidatul platformei Liga Orașelor și Comunelor la alegerile din această toamnă, pentru funcția de primar general al capitalei, a depus actele necesare pentru înregistrarea sa în cursa electorală. „Împreună cu echipa, mai mult de 10 ani ajutăm orașul. Nu credeți în promisiuni deșarte, planuri grandioase şi cuvinte dulci”, a scris Bagas pe facebook.

Partidele politice și blocurile electorale prezintă consiliilor electorale de circumscripție cererea, în formă scrisă, prin care se solicită înregistrarea în calitate de concurent electoral, dar și un set de alte acte.

Lista candidaților la funcția de consilier se întocmește în limba română cu respectarea cotei de gen de minimum 40% pentru ambele sexe și conform formulei – minimum 4 candidați de același gen la fiecare 10 locuri.

Pe 5 noiembrie în Republica Moldova se vor desfășura alegeri generale locale. Urmează să fie aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali. Campania electorală va începe pe 6 octombrie.