sursa foto:goolge.com

Incompetența lui Igor Dodon ar putea duce la întreruperea acordului de finanțare încheiat de FMI cu Republica Moldova

Vasile Cojocari

Reacția reprezentantei FMI vine după ce președintele Igor Dodon a semnat o inițiativă privind anularea deciziei de transformare în datorie publică a miliardului de dolari furat din sistemul financiar bancar, notează Independent.md.

„Legea privind convertirea garanțiilor guvernului emise Băncii Naționale în 2014-2015 în hârtii de valoare ale guvernului, deci în datorie publică, a fost una din acțiunile prealabile în cadrul programului cu FMI, așa cum e menționat și în Scrisoarea de intenții semnată de autorități și în Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare. Scopul legii respective aprobate în 2016 a fost de a recupera resursele financiare ale BNM care au fost acordate ca și credite de urgenta celor trei bănci insolvente – BEM, BS și UB. Creditele de urgență au fost utilizate pentru achitarea integrală a banilor deponenților acestor trei bănci, inclusive persoanelor fizice și juridice. În cazul în care unele angajamente, ce sunt legate de asigurarea obiectivelor în cadrul programului, vor fi anulate, noi va trebui sa reevaluăm dacă mai pot fi realizate obiectivele majore ale programului”, se arată în declarația FMI, transmisă Europei Libere.

Amintim că la 28 decembrie 2016, președintele Igor Dodon a semnat inițiativa legislativă cu privire la anularea Legii ce presupune trecerea pe umerii cetățenilor a rambursării miliardelor furate din sistemul financiar-bancar. Dodon afirmă că „miliardele furate trebuie să fie întoarse de toți cei care au participat la fraudă, au votat pentru, fie au cunoscut acest lucru, dar au preferat să tacă”.

Astfel, acesta cere Parlamentului să includă examinarea inițiativei legislative în regim prioritar și să anuleze legea care pune pe seama cetățenilor rambursarea furturilor fără precedent.