De Ultimă Oră

(DOC) ULTIMA ORĂ! Căldura centralizată s-ar putea scumpi semnificativ în Chișinău și Bălți. Ce preț ar putea plăti consumatorii finali

Termoelectrica cere majorarea tarifului pentru căldură în Chișinău. Astfel, noul tarif ar putea fi 2564 de lei/Gcal, cu 740 de lei mai mult, decât în pr…

Actualizat acum 13 ore

(INFOGRAFIC) Promo-LEX: Statistica incidentelor din Ziua Alegerilor. Alegeri generale locale 2023 versus 2019 (primul tur)

Adrian Sirbu

Numărul incidentelor electorale în Ziua Alegerilor aproape că s-a dublat la scrutinul local din 5 noiembrie 2023, față de precedentul, din 20 octombrie 2019. Tipurile incidentelor, raportate de observatorii Promo-LEX și analizate de echipa centrală a Misiunii de Observare au rămas, în mare parte, similare, cele mai frecvente fiind: fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului; votarea nejustificată în grup (în cabinele de vot se află 2 și mai multe persoane); deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane); întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot; prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare; deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat).

Potrivit șefului Misiunii de Observare, Nicolae Panfil, creșterea numărului/frecvenței incidentelor ar avea câteva posibile explicații:

  1. Aceasta s-ar datora, în parte, unor aspecte tehnice mai problematice, cum ar fi: deficiențele raportate în funcționarea SIAS Alegeri sau cele în funcționarea camerelor video. Organele electorale urmează să-și îndrepte atenția la aceste aspecte problematice pentru a le soluționa mai eficient în următoarele scrutine.
  2. Au existat și incidente care ar putea sugera o legătură cauzală cu unele fenomene negative de influențare a voinței alegătorilor, care au avut loc pe parcursul întregii campanii electorale. Putem admite că o parte din incidente, precum fotografierea buletinelor de vot sau alte modalități de încălcare a secretului votului, votarea în grup sau prezența persoanelor neautorizate în secția de votare, ar putea indica asupra unor încercări de a controla și influența comportamentul și decizia alegătorilor, inclusiv în ziua alegerilor.
  3. În plus, la acest scrutin, Misiunea Promo-LEX de Observare a Alegerilor și-a îmbunătățit mecanismele de raportare internă ceea ce a contribuit la documentarea mai rapidă și mai calitativă a neregulilor și incidentelor electorale. Astfel, prin utilizarea unei platforme online de raportare a informației nu doar că a crescut viteza de colectare și procesare a datelor obținute de la observatori, dar a sporit și calitatea acestora, fiind oferite detalii despre incidentele observate, precum și probe foto și video, acolo unde a fost posibil.