Igor Dodon

ÎNTÂMPLĂTOR? Igor Dodon a început prima sa vizită oficială în Federația Rusă

Victoria Furnic

„Am convenit să mă întâlnesc cu bunii mei prieteni – preşedintele Consiliului de Administrare al companiei „Gazprom”, Aleksei Miller, cu ex-ministrul Economiei al Rusiei, preşedintele Consiliului de Administrare al „Sberbank”-ului, Gherman Gref, şi cu ex-campionul mondial la şah, Anatoli Karpov”, a comentat Igor Dodon pe o reţea de socializare.

În cadrul vizitei, delegația lui Dodon va depune o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, va avea întâlniri cu studenţii şi profesorii de la Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova, precum şi cu cetăţenii aflaţi la muncă în Rusia. În acelaşi timp, analiştii, precum şi oamenii politici, critică faptul că Igor Dodon a ales ca prima sa vizită oficială să fie efectuată în Federaţia Rusă, afirmând că tot ce face Dodon este jocul Kremlinului. „Rămâne deschisă întrebarea privind nivelul acestei vizite. Cu toate că ea este declarată oficială, eu nu exclud că totul se va reduce la o sesiune foto cu domnul Putin pentru ca aceste poze să fie folosite de Igor Dodon în lupta pentru preluarea controlului asupra Parlamentului în perspectiva alegerilor parlamentare, tot aşa cum a făcut în 2014. În rest, Igor Dodon nu are nicio competenţă în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor ţării”, a declarat Oazu Nantoi, analist politic. 

Precizăm că din componența delegației oficiale a lui Dodon fac parte: conducătorul grupului interparlamentar de prietenie Moldova-Rusia, deputatul Zinaida Greceanîi; bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah; ex-prim-ministrul și ex-ambasadorul Moldovei în Rusia, consilierul președintelui pe probleme de politică externă, deputatul Andrei Neguța; ex-ministrul reintegrării, consilierul președintelui pe probleme de reintegrare, Vasile Șova și consilierul președintelui pe probleme politice și purtătorul de cuvânt al președintelui, Ion Ceban.