Cavcaliuc Platon

Interpol: Gheorghe Cavcaliuc și Veaceslav Platon NU sunt pe lista persoanelor anunţate în căutare internațională

Redacția Liber TV

„Interpol nu a distribuit nicio cerere către statele membre în privința lui Cavacaliuc sau Platon. Vrem să cooperăm, dar nu o putem face fără o cerere oficială din partea instituțiilor competente”, a spus Steven Fisher în cadrul unei emisiuni la Postul public de televiziune Moldova 1.

Gherghe Cavcaliuc, președintele PACE și fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: huliganism comis de două sau mai multe persoane și chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor. 

Solicitarea de extrădare a lui Cavcaliuc are la bază statutul de învinuit al lui Cavcaliuc în dosarul deshis pentru faptul că membri ai PACE, filiala Sângerei, formațiune condusă de fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției, l-au stropit pe față cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru. 

Cavcaliuc a refuzat public să se prezinte la Procuratura Sângerei în dosarul verde de briliant El a cerut recuzarea întregului corp de procurori, în special a Ludmilei Zaharia cu care ar fi „în conflict de interes”. Un alt motiv invocat de omul politic este aflarea în concediu a avocatului său.

Veaceslav Platon a fost observat de nenumărate ori pe străzile Londrei. El a părăsit Republica Moldova în data de 18 iulie 2021. Avocatul său, Ion Creţu, declara atunci că Platon va reveni în ţară în zece zile, ceea ce nu s-a întâmplat. Platon a fost citat de procurori de mai multe ori pentru a-i fi înainte învinuiri în mai multe dosare inclusiv, Laundromat.