(AUDIO) Investigație The Insider: Un fost șef al Statului Major al Armatei Naționale ar fi livrat informații serviciilor secrete ale Federației Ruse

Ala Găină

Publicația de investigații rusească The Insider scrie că a primit acces la la corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova Igor Gorgan cu curatorul său GRU, colonelul rus Alexei Makarov. 

Potrivit datelor, Gorgan a raportat rușilor în mod regulat despre situația politică internă din Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării: „Legătura  cu informatorul moldovean” a funcționat în Statul Major până la sfârșitul anului 2021, atunci când noul președinte Maia Sandu l-a demis din funcție. Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU.

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat: „Ukroboronexport ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până în așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.”

„Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Un alt mesaj către curator nu a întârziat să apară: „Ucrainenii umblă de trei săptămâni prin Ministerul nostru al Apărării și cer de toate, în special muniție de artilerie”.

Gorgan era preocupat și de livrările de arme în Ucraina prin România și îi dă sfaturi colonelului Makarov:

Trebuie să închidem granița cu România cât mai repede! Este o mare breșă! De acolo vin multe transporturi în Ucraina. Mai ales transporturi militare! Românii mai au câteva fabrici militare care produc armament și muniție”.

Jurnaliștii nu au putut stabili când anume a contactat Gorgan reprezentantul GRU și și-a oferit serviciile. O sursă The Insider din serviciile de informații militare a presupus că, cel mai probabil, contactele active au început în 2004, când Gorgan servea în misiunea NATO. Cel puțin se știe că, înainte de colonelul Makarov, Gorgan a fost în legătură cu atașatul militar rus la Chișinău, Vadim Uhnalev. Înainte de R. Moldova, acest agent GRU a spionat în Lituania, dar „a făcut ceva greșit acolo și a fost repede rechemat”. Acum, colonelul Uhnalev ocupă funcția de atașat militar în Kazahstan, unde a stabilit contacte active cu conducerea militară.

Mai mult, The Insider scrie ca Gorgan, după ce a fost dat afară de Sandu, s-a angajat la… reprezentanta ONU pentru refugiați din țară noastră, continuând să activeze acolo. 

În același timp, potrivit publicației, Gorgan l-a bombardat constant pe Makarov cu mesaje că totul în Moldova era pregătit pentru intrarea trupelor ruse: „Trebuie urgent să curățăm țara de toată mizeria fascistă!!! Mulți sunt gata. Transmite-l mai departe… A sosit timpul. Țin toată situația din armată sub control… Aici, din fericire, nu există „Azov” sau alte formații naționaliste, iar cu politicienii ne vom isprăvi repede”.

Generalul Gorgan a revenit la conducerea Armatei Naționale în iulie 2019, în timpul coaliției PSRM și blocul ACUM.