Iohannis, despre declaraţiile lui Josep Borrell care a spus că un război în Europa nu mai e fantezie: „Cred că avem o evaluare foarte corectă a riscurilor la care suntem expuşi noi în UE”

Ala Găină

Preşedintele României, Klaus Iohannis, întrebat cum vede declaraţiile şefului diplomaţiei UE Josep Borrell care a spus că „un război convenţional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie”, spune că, în opinia sa „avem o evaluare foarte corectă a riscurilor la care suntem expuşi noi în Uniunea Europeană şi, sigur, este o situaţie complicată”. Şeful statului român a mai spus că „trebuie să vedem, însă, complexitatea şi gravitatea lor şi să le abordăm în aşa fel încât să găsim soluţii, soluţii care sunt sustenabile, adică să nu împovărăm populaţia”.

„Eu cred că avem o evaluare foarte corectă a riscurilor la care suntem expuşi noi în Uniunea Europeană şi, sigur, este o situaţie complicată. Vrem să creştem cheltuielile pentru Apărare pentru a garanta securitatea statelor noastre, a cetăţenilor noştri. Vrem să transformăm economiile noastre ca să fie mai prietenoase cu mediul, vrem să reducem impactul asupra schimbărilor climatice.

Toate aceste lucruri se fac cu bani mulţi, dar pe de altă parte, lumea nu doreşte să impună taxe şi impozite mai mari populaţiei. Şi atunci discuţiile sunt destul de complexe şi în final depinde de fiecare guvern cum îşi alocă banii pe priorităţi ca să satisfacă simultan cât mai multe din aceste solicitări”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat cum se poziţionează România privind declaraţiile şefului diplomaţiei UE Josep Borrell care a spus că un conflict pe scară largă în Europa nu mai este o fantezie şi dacă putem vorbi despre riscuri mai mari la adresa securităţii europene, joi la Vilnius.

Preşedintele Iohannis a adăug ată „în România s-a reuşit destul de bine, aţi văzut că am avut şi creştere economică, tocmai am explicat că am avut cheltuieli pentru Apărare”.

„Avem rezultate notabile în zona protecţiei mediului, a schimbărilor în industrie pentru a deveni mai prietenoasă cu mediul. Dar lucrurile nu se vor schimba de azi pe mâine şi nu trebuie să ne speriem de aceste lucruri. Trebuie să vedem, însă, complexitatea şi gravitatea lor şi să le abordăm în aşa fel încât să găsim soluţii, soluţii care sunt sustenabile, adică să nu împovărăm populaţia”, a conchis Klaus Iohannis.