Ion Ceban a sesizat Consiliul Europei despre „ingerințele și presiunile neargumentate ale guvernării de la Chișinău asupra administrațiilor locale”

Ala Găină

Subiectul politizării instituțiilor de stat și ingerința neargumentată a autorităților centrale în activitatea primăriilor au fost câteva subiecte abordate de primarul mun. Chișinău în cadrul unei intervenții în timpul dezbaterilor organizate azi la Strasbourg, la Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

„Săptămâna trecută, guvernarea a desconsiderat în totalitate o recomandare a OSCE/ODIHR din cadrul unui raport destul de critic. Este vorba despre recomandarea de excludere a dominării unui partid cei de la guvernare în cadrul CEC. Mai exact, guvernarea a mai numit un membri CEC din partea partidului de guvernare”, a declarat Ion Ceban.

Edilul a vorbit și despre ingerințele nejustificate și presiunile financiare la care este supus municipiul Chișinău după alegerile din toamna 2023.

„Sunt impuse blocaje legislative, normative și administrative ce afectează substanțial activitatea municipiului. Considerăm acest lucru drept un amestec în procesele administrației publice locale și regretăm că aceste ingerințe au loc pe fundalul persecutării din partea CNA, ANI și alte organe de drept asupra întregii conduceri a Primăriei Chișinău. Solicităm în continuare atenție sporită față de aceste procese și dacă aveți sugestii pentru depășirea acestor situații”, se arată în intervenția primarului Ion Ceban de la Consiliul Europei.