Ion Ceban: “Cerem Guvernului și conducerii PAS să nu vină cu proteste, dar să ofere finanțare pentru crearea grupelor cu program prelungit“

Adrian Sirbu

“Dați Chișinăului ce este al Chișinăului și nu avem nevoie de un bănuț de la voi! Cerem Guvernului și conducerii PAS să nu vină cu proteste, dar să ofere finanțare pentru crearea grupelor cu program prelungit pentru toată țara, inclusiv Chișinău”. Este replica primarului general al capitalei, Ion Ceban pentru consilierii PAS, care au anunțat joi, 4 ianuarie, un Flashmob cu genericul „Cerem bani pentru grupele cu program prelungit ale claselor primare din Chișinău”.

Toate Administrațiile Publice Locale își doresc acest lucru, dar fără finanțare de la buget este complicat ca Primăriile să supraviețuiască cu bănuții pe care îi oferiți voi. 

Plus, ați pus pe umerii primăriilor cheltuieli neprevăzute la rata inflației de 29%.

Batem recordul la acest capitol, țara cu cea mai mare rată a inflației. 

Primăria Chișinău nu închide grupele și nu manipulați oamenii, dar se lasă să activeze la dorința profesorilor și părinților, așa cum se făcea și până acum în Chișinău”, a scris Ion Ceban pe facebook.

De altă parte, reprezentanții PAS au declarat, într-un comunicat de presă, că “Ion Ceban atentează la securitatea copiilor noștri, astfel contribuie la diminuarea reușitei școlare si reduce la zero oportunitățile mamelor de a lucra”.

Fracțiunea PAS este pentru susținerea părinților și securizarea copiilor, și, promovează accesul la educație prin continuarea sponsorizării acestor grupe din bugetul municipal”, se arată în comunicat.

Ion Ceban îi acuză însă pe cei din conducerea PAS că ar dori să falimenteze Primăria Chișinău și să nu reușească să-și acopere cheltuielile sau să realizeze proiecte pentru Chișinău.

Voi furați chișinauienii și le sunteți datori. Chișinăul contribuie semnificativ la formarea bugetului de stat și virează 23 miliarde de lei, dintre care doar 13% sunt redirecționați înapoi către municipiu. Voi sunteți datori Chișinăului și nu fluturați cu cifre și nu manipulați oamenii. De ce nu protestați la guvern împotriva voastră – că ați închis universități, școli, spitale, servicii și multe altele ați lăsat de izbeliște?”, a mai scris Ion Ceban.

Potrivit CSE Chișinău, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal depășește suma de 1,3 miliarde de lei. Acest lucru se întâmplă, potrivit documentului, din cauza „diverselor decizii privind delegarea de competențe financiare suplimentare de către stat, prin intermediul Parlamentului, fără a se aloca și resursele financiare necesare” în acest scop.

Municipalitatea susține că în ultimii ani și-au asumat mai multe costuri pentru depășirea crizei generate de COVID-19, criza refugiaților, energetică sau cheltuielile suportate pentru a achita suportul salarial lunar în sumă de 1300 de lei angajaților din sistemul bugetar. Toate cheltuielile, care se ridică la peste un miliard de lei, potrivit documentului, au fost asigurate de primărie, fără alocarea mijloacelor bănești din partea statului.