Ion Ceban: “De azi înainte Ministerul Educației este responsabil de activitatea grupelor cu program prelungit, de alimentația copiilor, de colectările de fonduri, salariile și mentenanța”

Adrian Sirbu

Primarul municipiul Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că Ministerul Educației și-a numit conducător la Direcția municipală educație, tineret și sport. Potrivit lui, guvernarea, dacă a numit conducerea DGETS, acum să-și asume și responsabilitățile financiare pentru domeniul educațional. 

Reieșind din faptul că cei de la guvernarea PAS cu tot dinadinsul își doresc controlul asupra instituțiilor statului, mai nou și al celor municipale, mai ales în an electoral, ținând cont de decizia ilegală a Ministerului Educației de a numi șefi de direcții în educație, în timp ce fondatorii sunt autoritățile locale, adică primăria, după decizia de ieri, absolut absurdă, a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale, când își arată mușchii și prostia cei de la guvernarea PAS, anunțăm astăzi că Ministerul Educației și-a pus conducător la Direcția municipală Educației, atunci să fie buni și să răspundă în continuare, iar de azi înainte Ministerul este responsabil de activitatea grupelor cu program prelungit, de alimentația copiilor, de colectările de fonduri, salariile și mentenanța”, a declarat Ion Ceban.

Mai mult, Ceban spune că prin decizia de ieri, CSE a anulat metodologia creată, unde părinții puteau achita oficial pentru orele cu program prelungit și au anulat și acea decizie prin care primăria urma să achite aceste ore pentru cei circa 6000 de copiii din familii defavorizate. 

Acum, fiți buni, cei de la Ministerul Educației și de la Guvern, dacă ați numit un șef la Direcția Educație, dacă ați preluat controlul asupra direcției, să achitați aceste ore cu program prelungit și să veniți cu propuneri.

Iar, ONG-ului de casă „Părinții Solidari” îl sfătui să protesteze de azi înainte în fața Guvernului și să ceară ore prelungite și alte facilități, deoarece Ministerul Educației și-a numit șef la Direcția Educație și a capturat încă o instituție în acest sens. 

Primăria nu își mai asumă prostiile lor. În continuare, Primăria Chișinău va căuta soluții cum să contribuie la dezvoltarea programelor și instituțiilor educaționale”, a mai spus Ceban.

El a mai spus că în ultimii ani, pentru modernizarea domeniului educației din Chișinău, în cele peste 330 de instituții s-au investit sub diferite forme circa 12 miliarde de lei, iar la nivel național – se închid școli, universități, veceurile continuă să fie afară. „Și da, în nicio localitate din țară, condusă de PAS sau de oricare altă formațiune politică sau candidat independent, nu se finanțează orele cu program prelungit”, a subliniat Ion Ceban.

Contactat de Liber TV, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, nu a răspuns la telefon.

Acum o săptămână, Comisia Situații Excepționale Chișinău a constatat situație excepțională în domeniul educației. Într-o decizie emisă, CSE Chișinău au fost declarate ilegale ordinele ministrului educației și cercetării prin care s-a constatat încetarea raporturilor de serviciu cu șeful Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi. Miercuri, Comisia pentru Situații Excepționale a anulat hotărârea CSE Chișinău.