Ion Ceban, discurs în Parlamentul UE de la Bruxelles: Aderarea R. Moldova la UE este inevitabilă, iar procesul trebuie accelerat

Ala Găină

Credem că procesul de aderare la UE a noilor state din sud-estul Europei, inclusiv a Republicii Moldova, este inevitabil și trebuie nu doar încurajat, dar și accelerat. Este unul dintre mesajele transmise de președintele MAN, Ion Ceban, în cadrul unui discurs rostit la Conferința „Dincolo de Geopolitică – cerințe progresiste pentru extinderea UE” care a avut loc în Parlamentul European.

Liderul MAN vorbit despre situația social-politică din Republica Moldova și despre recentele decizii ale Bruxelles-ului privind negocierile de extindere.

„Această discuție are loc în contextul adoptării recente a unor decizii extrem de importante pentru țara noastră, pentru Europa de Sud-Est și Uniunea Europeană în ansamblu. Mă refer la decizia Consiliului UE din decembrie 2023 de a începe negocierile de aderare cu Republica Moldova, Ucraina și Bosnia și Herțegovina, precum și decizia de a oferi statut de candidat Georgiei. De asemenea, pe 29 februarie, Parlamentul European a adoptat Raportul privind aprofundarea integrării UE în vederea extinderii viitoare”, a declarat Ion Ceban.

Referindu-se la acest raport, liderul MAN a precizat că Mișcarea Alternativă Națională salută adoptarea acestui document și că tot procesul trebuie grăbit.

„Știu că el a fost precedat de mai multe runde de consultări și dezbateri în cadrul comisiilor Parlamentului European, în cadrul Grupurilor politice. Cunoaștem că există păreri diferite, chiar și diametral opuse în ceea ce privește extinderea de mai departe a Uniunii Europene. Forțele de extremă dreaptă din Uniunea Europeană se opun vehement acestui proces. Noi însă credem că procesul de aderare a noilor state din Europa de Sud-Est, inclusiv a Republicii Moldova este inevitabil și trebuie nu doar încurajat dar și accelerat”, a mai adăugat Ion Ceban.

Președintele MAN a mai adăugat, că deși nu este de acord cu unele formulări și propuneri din raportul adoptat, salută adoptarea acestuia și speră să aibă un impact pozitiv asupra situației din Republica Moldova. „Sper să fie și un duș rece pentru actuala guvernare de la Chișinău”, a ținut să precizeze Ion Ceban.

Liderul MAN a precizat că toate cheltuielile privind participarea la conferința de la Bruxelles au fost suportate de organizatori.