Ion Ștefăniță propune un proiect de revitalizare a Grădinii publice „Ștefan cel Mare”

Adrian Sirbu

Grădina publică „Ștefan cel Mare” din capitală trebuie să beneficieze de un proiect de revitalizare, spune candidatul Partidului Mișcarea Respect Moldova la funcția de primar, Ion Ștefăniță. El propune un concept care ar restabili planimetria istorică a grădinii publice, așa cum a fost în secolul XIX, transmite IPN.

Ion Ștefăniță susține că, încă atunci când era la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a propus un proiect de revitalizare a acestui spațiu protejat și care este inclus în Registrul național al monumentelor. Însă politicul și-a spus cuvântul și acest proiect a fost blocat.

Atunci a inițiat discuții cu un grup de arhitecți peisajiști din Chișinău care l-au ajutat să elaboreze un concept ce ar restabili planimetria istorică a grădinii publice, așa cum în secolul XIX. „Unele alei care au fost construite în perioada sovietică să fie lichidate. Respectiv, să restabilim acest spirit al locului prin vegetalizare, reabilitare, amenajare”, a notat candidatul.

Avem feroneria, gardul care a fost desenat cu penița de către arhitectul Bernardazzi. Și, apropo, prin contribuția citadinilor s-a edificat această feronerie veche și ea deteriorată, distrusă. Pe anumite spații trebuie reconstituită. Aleile pietonale cu denivelări sunt un pericol. Avem spații degradate. Din aceste motive, această carte de vizită trebuie să cunoască un proiect de reabilitare”, spune Ion Ștefăniță.

El afirmă că acest proiect poate deveni realitate, obținând alocări din bugetul municipal, iar Grădina publică „Ștefan cel Mare” să devină confortabilă și mai prietenoasă cu chișinăuienii și oaspeții orașului.

Ion Ștefăniță candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Mișcarea Respect Moldova, partid creat de fostul deputat al Partidului Democrat Eugeniu Nichiforciuc. Conform tragerilor la sorți, Ion Ștefăniță este cu numărul 4 în buletinul de vot.