Ion Tăbîrță: Președintelui Maia Sandu îi va fi mai greu să câștige din turul doi

Adrian Sirbu

Președintele Maia Sandu este, deocamdată, candidatul favorit al alegerilor prezidențiale din anul 2024. Opinia aparține comentatorului politic, Ion Tăbîrță, potrivit căruia actual șef al statului este singurul candidat proeuropean care se află în topul încrederii cetățenilor. Totuși, potrivit lui Ion Tăbîrță, dacă Maia Sandu nu va câștiga un nou mandat din primul tur, îi va fi mult mai greu să-l obțină din al doilea tur de scrutin, notează IPN.

Comentatorul politic Ion Tăbîrță spune că, în comparație cu anul trecut, șansele președintelui Maia Sandu de a obține victorie la prezidențiale din primul tur s-au diminuat. Potrivit lui Ion Tăbîrță, șefa statului va întâmpina dificultăți, dacă nu va câștiga din primul tur, întrucât nu există alți candidați proeuropeni voturile cărora să migreze spre Maia Sandu la un eventual tur doi.

„Dacă alegerile ar fi avut loc anul trecut, Maia Sandu câștiga din primul tur, fără mari probleme. Acum Maia Sandu pornește în cursă ca un favorit, însă lucrurile s-au mai schimbat. Pentru ea va fi mai ușor să câștige din primul tur, decât din turul doi. Pentru că acum, președintele Maia Sandu este unicul candidat proeuropean cu raiting. Restul politicienilor de dreapta nu au raiting. De asta, într-un eventual tur doi, va fi complicat să existe voturi pentru Maia Sandu din partea unui alt candidat proeuropean. Pe stânga politică lucrurile stau altfel. Pe stânga avem mai mulți candidați cu raiting”, a spus Ion Tăbîrță în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Potrivit lui Ion Tăbîrță, un candidat care i-ar putea face concurență Maiei Sandu la prezidențialele din 2024 este primarul Chișinăului, Ion Ceban. O eventuală joncțiune MAN-PSDE îl va transforma pe Ion Ceban într-un adversar redutabil pentru Maia Sandu, spune comentatorul politic.

„Deși nu și-a anunțat intenția de a candida, cel mai periculos candidat este Ion Ceban. El are vârsta pentru a candida. Da, nu este cunoscut în afara Chișinăului. Am văzut că partidul a luat doar 20 de mandate la nivel municipal, însă dacă va exista o joncțiune cu PSDE, știind structurile teritoriale ale acestui partid, anticipând că vor lucra instituții serioase de consultanță pentru Ion Ceban, nu exclud că Ion Ceban poate fi un adversar redutabil pentru Maia Sandu. El are șanse să acceadă în turul doi”, a mai spus Ion Tăbîrță.

La 24 decembrie, președintele Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat. De asemenea, și-a anunțat intenția de a candida la funcția de șef al statului liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.