Irina Vlah: “Referendumul trebuie să ofere răspunsuri la întrebările reale care îi preocupă pe cetățeni“

Ala Găină

Referendumul național, anunțat de președinte, și care ar putea avea loc odată cu alegerile prezidențiale, trebuie să ofere răspunsuri la întrebările reale care îi preocupă astăzi pe cetățenii Republicii Moldova. O spune lidera Platformei Moldova, Irina Vlah, care consideră că prima dintre aceste întrebări se referă la statutul constituțional al neutralității permanente a Republicii Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Irina Vlah a declarat că pe 24 decembrie, președinta Maia Sandu și-a făcut publică intenția de a organiza un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE. În opinia sa, acest referendum nu are nimic în comun cu votul pentru aderarea la UE, ci reprezintă o acțiune de PR în interesul unui politician. Ba mai mult, această acțiune va fi finanțată din bugetul statului, chiar dacă nu apropie Republica Moldova de UE.

Astăzi pentru Moldova acest obiectiv este unul îndepărtat, iar acțiunile planificate de șefa statului îndepărtează și mai mult Republica Moldova de UE. Acest lucru este înțeles la Bruxelles, la fel cum îl înțelege și însăși Maia Sandu. Apare întrebarea: de ce președintele se avântă într-o asemenea aventură, inducând în eroare locuitorii Moldovei? Este evident că Maia Sandu face acest pas din lipsa rezultatelor cu care ar fi putut să se prezinte în fața alegătorilor la alegerile prezidențiale”, a menționat președinta Platformei Moldova.

Potrivit ei, în aceste condiții, Platforma propune utilizarea eficientă și utilă a resurselor bugetare pentru stat.

Acest referendum ar trebui să ofere răspunsuri la întrebările reale care îi preocupă astăzi pe cetățenii Republicii Moldova. Problemele și îngrijorările reale. Și prima dintre aceste întrebări se referă la statutul constituțional al neutralității permanente a Republicii Moldova”, susține Irina Vlah.

Ea spune că, în condițiile confruntării geopolitice și a războiului din statul vecin, dezbaterile asupra acestei teme strategice sunt mai actuale ca niciodată. Cu atât mai mult că Guvernul Sandu-PAS a dat de înțeles, de mai multe ori, că susține revizuirea principiilor articolului 11 al Constituției Republicii Moldova, deoarece acestea, în opinia autorităților, nu mai reflectă realitatea politică”, a declarat Irina Vlah. Potrivit ei, Moldova este o țară mică, ce se află la intersecția sferelor de influență geopolitică. Prin urmare, neutralitatea a fost întotdeauna și ar trebui să rămână una dintre valorile de bază ale statului.

Solicităm Parlamentului și Președintelui Republicii Moldova să includă în referendumul național anunțat subiectul confirmării inviolabilității statutului de neutralitate al Republicii Moldova”, a conchis Irina Vlah.